Blue-rubber-bleb-nevussyndroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Blue rubber bleb nevussyndroom)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Blue-rubber-bleb-nevussyndroom
Vaatafwijking op de huid bij een patiënt met BRBNS
Coderingen
OMIM 112200
DiseasesDB 31379
eMedicine derm/56
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Blue-rubber-bleb-nevussyndroom (ook wel "BRBNS", "blue-rubber-blebsyndroom, "blue-rubber-blebnevus", of "Syndroom van Bean") is een zeer zeldzame ziekte (wereldwijd zijn slechts enkele honderden gevallen beschreven) waarbij abnormaal verwijde bloedvaten voorkomen in de huid en in het spijsverteringskanaal.

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

BRBNS is een veneuze misvorming waarvan vroeger werd verondersteld dat hij verwant was aan het hemangioom. Dit lijkt niet juist te zijn. Er bestaat een niet te verwaarlozen risico op ernstig of zelfs fataal bloedverlies. De vaatafwijkingen worden vooral gevonden op de huid, in de dunne darm en het laatste deel van de dikke darm. Ze kunnen bij de geboorte al zichtbaar zijn, maar in de jeugd ontstaan er meer zichtbare vaatafwijkingen. De laesies kunnen pijnloos zijn, of pijnlijk bij aanraking. Patiënten ontwikkelen soms anemie door gering maar chronisch bloedverlies uit plekjes in de darm. Ook in andere organen kunnen zich vaatafwijkingen ontwikkelen. De afwijkingen gaan niet spontaan over en ontaarden nooit kwaadaardig.

Oorzaak[bewerken | brontekst bewerken]

De oorzaak is onbekend. De meeste gevallen staan op zichzelf (zijn sporadisch). Familiair voorkomen komt wel voor met dan een autosomaal dominante overerving.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

De behandeling bestaat erin vaatafwijkingen die hinderlijk of cosmetisch ongewenst zijn, of in verband met het bloedingsrisico gevaarlijk lijken, zo veel mogelijk operatief te verwijderen of te coaguleren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]