Bodhi Linux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bodhi Linux
Bodhi Linux
Ontwikkelaar Het Bodhi Linux-team
OS-familie GNU/Linux
Laatste uitgave 2.4.0 
(12 september 2013)
Laatste bètaversie 3.0.0 RC 2 
(26 oktober 2014)
Kerneltype Monolithisch
Licentie GPL
Status Actief
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Bodhi Linux is een lichtgewicht Linuxdistributie die gebaseerd is op Ubuntu, dat op zijn beurt weer gebaseerd is op Debian. Bodhi Linux wordt verspreid onder de voorwaarden van de GPL, een vrije softwarelicentie ontwikkeld door GNU.

Omgeving[bewerken]

Bodhi Linux maakt gebruik van de lichtgewicht windowmanager Enlightenment (E17), die ook dienst doet als desktopomgeving. E17 ondersteunt thema's, speciale effecten en bureaubladachtergronden. Er wordt door het Bodhi-team een pakketbron (repository) onderhouden met alle recente softwarepakketten. Specifiek voor Bodhi geschreven programma's werden geschreven in de programmeertaal C alsook Python.

De voorgeïnstalleerde programma's zijn Midori, LXTerminal, Enlightenment File Manager, Leafpad en Synaptic. Voor versie 2.1.0 werd PCManFM gebruikt als bestandsbeheerder.[1]

Versies[bewerken]

Bodhi Linux kent verschillende versies: een 32 bitversie, een 64 bitversie en een ARM-compatibele versie die gebaseerd is op Debian.[2][3] Er zijn vier ARM-versies beschikbaar: voor Raspberry Pi, Nexus 7, Samsung Chromebook en Genesi Smartbook.

Versiegeschiedenis[bewerken]

Volgende versies zijn reeds verschenen:

Systeemeisen[bewerken]

Om te kunnen werken heeft Bodhi Linux 128 MB werkgeheugen nodig, samen met 1,1 GB aan hardeschijfruimte en een 300MHz-processor. Volgens onafhankelijke tests zou Bodhi vele malen beter presteren dan Ubuntu, afhankelijk van de gebruikte testconfiguratie.[4]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties