Boedel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Boedel is een juridisch begrip en een begrip uit het spraakgebruik. Juridisch wordt er het geheel van eigendommen, bezittingen, vorderingen en rechten van een (rechts)persoon mee bedoeld, of van meerdere (rechts)personen bij gezamenlijke eigendom. In het spraakgebruik wordt de term boedel vaak gebruikt als er de inboedel mee wordt bedoeld, wat iets anders is. Het begrip komt veel voor in samengestelde woorden als bijvoorbeeld boedelrekening of boedelvolmacht en heeft dan een specifieke betekenis die vaak niet precies overeenkomt met de algemene betekenis van het begrip boedel.

Gaat het om een nalatenschap met meerdere erfgenamen wordt wel gesproken van de onverdeelde boedel, dit is echter een gewone boedel met meerdere eigenaren waarbij het veelal de bedoeling is dat deze wordt verdeeld. Wil geen van de erfgenamen verdelen, hoeft er niet verdeeld te worden. Een boedelregister is in deze samenhang een door de rechtbank bijgehouden register waarin rechtsfeiten staan omtrent nalatenschappen van overleden personen, zoals wie de nalatenschap heeft aanvaard en wie niet. Een boedelvolmacht is een volmacht die de gezamenlijke erfgenamen aan een persoon hebben gegeven om bepaalde rechtshandelingen met betrekking tot de boedel te verrichten.

Is bij uitvoering van de Faillissementswet of de Wet schuldsanering natuurlijke personen sprake van een boedelrekening, is dat een rekening waar alleen de faillissementscurator en de bewindvoerder toegang toe heeft, met de bedoeling de schuldeisers zoveel mogelijk te bedienen. Is sprake van een boedelvordering, gaat het om vorderingen van schuldeisers die na datum faillissement of start schuldsanering zijn ontstaan, het gaat meestal om vergoeding van werkzaamheden dienstbaar aan het bewaren, optimaliseren of afwikkelen van de boedel.

Bij vermogensbeheer door financiële instellingen bestaat de verplichting de eigen boedel van de organisatie gescheiden te houden van het vermogen van cliënten, vermogensscheiding genoemd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]