Boeing C-17 Globemaster III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
C-17 Globemaster III
C-17 4.jpg
Status In dienst
Aantal gebouwd 241
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Boeing (voormalig McDonnell Douglas) C-17 Globemaster III is een Amerikaans strategisch transportvliegtuig, gebouwd door Boeing Integrated Defense Systems, en in dienst bij de US Air Force, Royal Air Force, Royal Australian Air Force ,Canadian Forces Air Command en Qatar Airways

Een reeks landen (de NAVO-leden Nederland, Bulgarije, Denemarken, Estland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en de Verenigde Staten, alsmede Finland en Zweden) hebben in 2009 gezamenlijk drie C-17 Globemaster III's aangeschaft onder de noemer Strategic Airlift Capability. Ze worden gestationeerd op de luchtmachtbasis Pápa in Hongarije. Nederland is een van de grootste gebruikers met meer dan 500 vlieguren. Op 14 juli 2009 werd het eerste toestel afgeleverd; de twee andere volgen in het najaar.

De C-17 Globemaster III is in staat tot snelle strategische levering van troepen en goederen van en naar een hoofdbasis of naar voorwaartse bases. Het toestel is groot genoeg om een Chinook helikopter te transporteren. Hij is ook in staat tot het tactisch transporteren van bijvoorbeeld gewonden en voor luchtdroppingen. De C-17 ontleent zijn naam aan twee eerdere zware transportvliegtuigen, de C-74 Globemaster en de C-124 Globemaster II. Doordat het een heel groot toestel is heeft de C-17 een lengte van 2316 m nodig om op te stijgen en 1060 m om te landen.

Gegevens[bewerken]

  • Lengte = 53 m
  • Spanwijdte = 51.75 m
  • Hoogte = 16.8 m
  • Vrachtcapaciteit = 77.519 kg
  • Snelheid = 830 km/h
  • Vliegbereik = 4482 km

Gebruikers[bewerken]