Boekmanstichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herengracht 415, Amsterdam

De Boekmanstichting, gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam, is een kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid. De drie hoofdfuncties van de stichting zijn informatie verzamelen en ontsluiten, informatie beschikbaar stellen en kennis mobiliseren en genereren.

De Boekmanstichting organiseert debatten, rondetafelgesprekken en geeft publicaties uit met betrekking tot kunst- en cultuurbeleid. Een daarvan is het kwartaaltijdschrift Boekman dat informeert over ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Het blad werkt met thema's zowel vanuit de journalistiek als vanuit de wetenschap. De bibliotheek van de Boekmanstichting verzamelt publicaties op het gebied van kunst- en cultuurbeleid en de maatschappelijke aspecten hiervan.

De stichting is een onafhankelijke intermediair tussen belangstellenden en belanghebbenden uit de wetenschap, het openbaar bestuur en het culturele veld. De Boekmanstichting is op 9 december 1963 opgericht op initiatief van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen. De naam van de stichting is ontleend aan SDAP-politicus Emanuel Boekman, van 1931 tot 1933 en van 1935 tot 1940 wethouder van onderwijs en kunstzaken in de Amsterdamse gemeenteraad, en in 1939 gepromoveerd op zijn dissertatie Overheid en kunst in Nederland.

Op 9 december 2013 lanceerden de Boekmanstichting en het Sociaal en Cultureel Planbureau de Cultuurindex Nederland, een instrument om het culturele leven in Nederland in cijfers te vatten en cultuurhistorische ontwikkelingen getalsmatig zichtbaar te maken.[1]

Externe link[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Kerngegevens Cultuurindex Nederland, 'De Staat van Cultuur', Boekman 97, p.8-19. En Toespraak door Minister Bussemaker bij de conferentie ‘De staat van de cultuur: de lancering van de cultuurindex'. Geraadpleegd: 14 augustus 2014.