Boekmanstichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herengracht 415, Amsterdam

De Boekmanstichting, gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam, is een studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid. De drie hoofdfuncties van de stichting zijn kennis verzamelen en ontsluiten, kennis beschikbaar stellen en kennis mobiliseren en genereren.

De Boekmanstichting organiseert debatten, rondetafelgesprekken en geeft publicaties uit met betrekking tot kunst- en cultuurbeleid. Een daarvan is het kwartaaltijdschrift Boekman dat informeert over ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Het blad werkt met thema's zowel vanuit de journalistiek als vanuit de wetenschap.

De stichting is een onafhankelijk intermediair tussen belangstellenden en belanghebbenden uit het wetenschapsbedrijf, het openbaar bestuur en het culturele veld. De naam van de stichting is ontleend aan SDAP-politicus Emanuel Boekman, die in 1931 wethouder van onderwijs en kunstzaken werd in de Amsterdamse gemeenteraad.

Op 9 december 2013 lanceerde de Boekmanstichting en het Sociaal en Cultureel Planbureau de Cultuurindex Nederland, een instrument om het culturele leven in Nederland in cijfers te vatten en cultuurhistorische ontwikkelingen getalsmatig zichtbaar te maken.[1]

Externe link[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Kerngegevens Cultuurindex Nederland, 'De Staat van Cultuur', Boekman 97, p.8-19. En Toespraak door Minister Bussemaker bij de conferentie ‘De staat van de cultuur: de lancering van de cultuurindex'. Geraadpleegd: 14 augustus 2014.