Bommershoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bommershoven
Deelgemeente in België Vlag van België
Bommershoven
Bommershoven
Situering
Gewest Flag of Flanders.svg Vlaanderen
Provincie Flag of Limburg (Belgium).svg Limburg
Gemeente Flag of Borgloon.svg Borgloon
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 23′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,35 km²
Inwoners (01/01/2008) 908 (143 inw/km²)
Hoogte 70-112,5 m
Overig
Postcode 3840
Netnummer 012
Detailkaart
Bommershoven
Bommershoven
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Bommershoven is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de stad Borgloon. De deelgemeente, die bestaat uit Bommershoven zelf en het dorp Haren ten noorden van de weg van Sint-Truiden naar Tongeren, heeft een oppervlakte van 6,35 km² en telde in 2008 908 inwoners.

Bommershoven ligt in Haspengouw en is een landbouwdorp dat wegens zijn ligging aan de weg van Sint-Truiden naar Tongeren stilaan evolueert naar een woondorp. De Mombeek vormt de oostgrens van de deelgemeente.

De Sint-Alfonskerk

Tot 1844 hing Bommershoven kerkelijk af van de parochie Haren. Na de bouw van de dorpskerk werd het pas een zelfstandige parochie. In 1971 verloor Bommershoven zijn zelfstandigheid als gemeente. Er werd een nieuwe fusiegemeente gevormd die bestond uit de dorpen Bommershoven, Haren, Piringen en Widooie. Het was het dorp Haren dat zijn naam aan de fusiegemeente gaf. Reeds in 1977 werd de nieuwe gemeente opgeheven. Bommershoven met Haren werd een deelgemeente van Borgloon terwijl Piringen en Widooie bij Tongeren werden gevoegd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De neoclassicistische Sint-Alfonskerk uit 1841-1844. Ze werd gebouwd op de funderingen van de oude Sint-Annakapel. In 2004 werd de kerk samen met het omringende voormalige kerkhof en de pastorie beschermd als monument.
  • Het rococokasteel van Bommershoven gebouwd in 1761 dat naast de dorpskerk ligt. Het werd gebouwd op de plaats van een vroegere pachthoeve en brouwerij. Het kasteel met het bijbehorende park werden eveneens in 2004 beschermd als monument.
  • Het Kasteel Terhove aan de Mombeek dat in 2005 werd beschermd. De omgeving werd beschermd als dorpsgezicht.