Bonte ijsvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bonte ijsvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Bonte ijsvogel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie:Alcedinidae (IJsvogels)
Geslacht:Ceryle
Soort
Ceryle rudis
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Alcedo rudis
Bonte ijsvogel met vis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bonte ijsvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De bonte ijsvogel (Ceryle rudis) is een vogel uit de familie van de ijsvogels (Alcedinidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als Alcedo rudis gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] Hij nam de naam over van Fredrik Hasselquist, die in 1757 een beschrijving ervan publiceerde.

Veldkenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Bont betekent bij dieren doorgaans zwart-wit gevlekt. De bonte ijsvogel heeft dan ook een kenmerkend zwart-wit verenpak. Mannetjes hebben een opvallende dubbele borstband, vrouwtjes een enkele, onderbroken borstband. Bovendien hebben ze beide een opvallende kuif. De lengte van de vogel bedraagt 25 cm,[3] en het gewicht 68 tot 110 gram.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een van de weinige ijsvogels die zich ook ver op zee wagen. Ze komen ook bij zoet water voor. Vaak staan ze 'biddend' boven het water om zich, als ze een vis zien, omlaag te storten. Verder eten ze amfibieën, kreeftachtigen en grote waterinsecten.

Deze ijsvogel vormt slaapplaatsen waar soms honderden vogels bij elkaar komen op veilige plaatsen, bijvoorbeeld in mangroven, om te overnachten.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Hun nest bevindt zich in steile oevers. Niet broedende vogels werken samen bij het grootbrengen van de jongen van andere vogels.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze standvogel komt voor in een groot verspreidingsgebied, zowel in Afrika als in Azië. Binnen dit gebied worden vijf verschillende ondersoorten onderscheiden:[4]

Het leefgebied bestaat uit een groot aantal landschapstypen in de buurt van kusten, aan rivieren en in moerasgebieden.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De bonte ijsvogel heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de populatie wordt (zeer ruw) geschat op 10.000 tot 100.000 individuen. Over trends in de tijd is niets bekend en verder is er geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om deze redenen staat de bonte ijsvogel als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]