Boobytrap (wapen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Simpele boobytrap: een verborgen valkuil met een scherpe punt op de bodem.
Drukontsteker van Russische makelij geschikt voor boobytrapdoeleinden.

Een boobytrap is een geïmproviseerd wapen dat net als een landmijn verborgen geplaatst wordt om door het slachtoffer te worden geactiveerd. Een boobytrap verschilt van een landmijn doordat het een geïmproviseerd wapen is en niet altijd van een explosief is voorzien.

Een VOIED (victim operated IED) maakt gebruik van explosieven waarbij de ontsteking plaats vindt door het slachtoffer bij een doorgaans normale handeling door middel van een ontsteker die in werking treedt bij: druk, trek, ontlast, ontspan, beweging, verstoring van de omgeving en dergelijke. De springlading van een VOIED kan bestaan uit handgranaten, explosieven, mijnladingen of niet ontplofte granaten. Naargelang hoe inventief de bommenlegger is wordt gebruikgemaakt met alles wat voorhanden is. Hierbij wordt er voor gezorgd dat de boobytrap niet als zodanig herkenbaar is.

Bij een boobytrap wordt niet per se gebruikgemaakt van explosieven. Tijdens de Vietnamoorlog zijn door de Vietcong valstrikken gebruikt waarbij bijvoorbeeld aangescherpte bamboestaken in een verborgen valkuil in de grond werden geplaatst. Toegevoegde mest verhoogde het ontstekingsgevaar in de jungle. Op eenvoudige wijze werd een schoenzool doorboord. Heden ten dage zijn de militaire USA laarzen voorzien van een sterke houten plaat. Voor een boobytrap kan van alles gebruikt worden zoals: zuren, gifgas, een zwaar gewicht of andere zaken die voorhanden zijn. Zelfs giftige dieren als slangen en schorpioenen lenen zich voor gebruik in boobytraps.

Omdat boobytraps overal geplaatst kunnen worden hebben ze een psychologisch effect op de vijand; deze is er nooit echt zeker van dat hij zich in veilig gebied begeeft.

De voormalige KGB-agent Vasili Mitrokhin heeft gewaarschuwd dat de KGB tijdens de Koude Oorlog verschillende verborgen wapendepots in West-Europa heeft aangelegd, beveiligd met boobytraps. Deze depots zijn nog niet allemaal gevonden en de boobytraps zijn na tientallen jaren gevaarlijk instabiel.[bron?]