Boomverzorging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elagage 01.JPG

Boomverzorging houdt zich bezig met de aanplant, gezondheid, veiligheid en het verwijderen van bomen. Boomverzorging wordt vaak foutievelijk boomchirurgie genoemd, een term die tot begin jaren 80 nog wel gebruikt werd. Rond die tijd zijn de inzichten enorm gewijzigd en bleken methodes die voorheen toegepast werden opeens slecht voor bomen. Sindsdien wordt de term boomchirurgie vooral geassocieerd met die methodes. Boomverzorging onderscheidt zich van bosbouw doordat waar een bosbouwer gebieden en ecosystemen beheert, houdt een boomverzorger zich met individuele bomen bezig. Het voornaamste werkgebied voor boomverzorgers zijn bomen in parken, (particuliere) tuinen en langs wegen. Het gaat veelal om beeldbepalende en/of monumentale bomen.

European Treeworker[bewerken]

Het internationaal erkende European Treeworker (ETW) Certificaat staat voor gedegen vakkennis, veiligheid en aandacht voor natuurbehoud en milieubescherming. Om aan het ETW-examen te mogen deelnemen worden hoge eisen gesteld wat betreft opleiding, kennis en ervaring. Om het certificaat te behouden is het een vereiste dat de ETW-er in kwestie actief blijft als boomverzorger en zich op de hoogte blijft houden van de meest actuele ontwikkelingen en kennis in zijn vakgebied.[1]

Veel gemeentes en andere overheden zien het ETW-certificaat als een kwaliteitskeurmerk. Zij besteden hun bomenwerk dan ook alleen uit aan ETW-gecertificeerde boomverzorgers.

Het ETW-certificaat wordt verstrekt door de European Arboricultural Council.

Opleiding[bewerken]

Er zijn verschillende mogelijkheden om een opleiding tot boomverzorging te volgen. In Nederland gaat heet meestal om een 2 jarig bbl-traject. Een dergelijke opleiding is een vereiste om aan het ETW-examen te mogen deelnemen.

Vakkennis die in de opleiding boomverzorging word meegegeven omvat o.a.:

  • herkennen van boomsoorten
  • herkennen van ziektes en aantastingen
  • kennis van de groeiwijze van hout (houtanatomie)
  • bodemkunde
  • klimtechnieken
  • werken met de motorzaag
  • veiligheid en ergonomie
  • Juridische en maatschappelijke regelgeving

Boomchirurgie[bewerken]

Eind jaren 70 kwam Alex Shigo, een Amerikaans bioloog, met nieuwe inzichten over bomen, begin jaren 80 werden deze ook in Nederland opgepikt en bleken methodes die voorheen toegepast werden opeens slecht voor bomen. Boomchirurgen hielden zich vooral bezig met het op creatieve wijze behandelen van wonden en beschadigingen. Vaak kwamen hier beton, staal en middelen om hout te verduurzamen aan te pas. Enkele voorbeelden van methodes die verkeerd zijn gebleken zijn het uitfrezen van rotte plekken, waarbij ook de natuurlijke afgrendelingen van de boom beschadigd werd en het gebruik van wond-afdek-middelen. Wond-afdek-middelen zorgen er weliswaar voor dat een wond waterdicht is afgesloten, maar het gevolg is dat er aan de binnenkant van de wond condens ontstaat, wat rot juist bevorderd.

In 2006 is er door de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen een beroepsprofiel "boomverzorger" gepubliceerd. Daarin wordt aangehaald dat de term "boomchirurg" kenmerkend is voor iemand die praktijken uitoefend(e) die vandaag de dag niet meer als correct worden aanzien

Materiaal[bewerken]

Een boomverzorger gebruikt de volgende materialen:

Boomverzorging in de media[bewerken]

De Anne Frankboom genereerde veel media-aandacht voor boomverzorging.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. http://www.eac-arboriculture.com/dutch/Aus_undWeiterbildung.aspx