Kreis Borken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Borken (district))
Ga naar: navigatie, zoeken
Borken
Kreis in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen Kaart
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Regierungsbezirk Münster
Algemeen
Oppervlakte 1.419,66 km²
Inwoners (31-12-2013) 364.271 (257 inw/km²)
Gemeenten 17
Bestuurscentrum Borken
Politiek
Landraad Kai Zwicker (CDU)
Overig
Opgericht 1816
Kreissleutel 05 5 54
Nummerplaat BOR, AH, BOH
NUTS-code DEA34
Website www.kreis-borken.de
Detailkaart
Locatie
Locatie van de Kreis in de deelstaat
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Kreis Borken is een Kreis in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het heeft een oppervlakte van 1418 km² en een inwoneraantal van 369.500 (31 december 2006). Kreisstadt is de gelijknamige stad. De grootste stad in het Kreis is echter Bocholt.

Geografie[bewerken]

de bron van de Oude IJssel

.

Kreis Borken ligt in het noordwesten van Noordrijn-Westfalen, en maakt deel uit van het Regierungsbezirk Münster. In het noorden grenst het Kreis aan het Landkreis Grafschaft Bentheim in Nedersaksen en aan Kreis Steinfurt, in het oosten aan Kreis Coesfeld, in het zuiden aan de Kreise Recklinghausen, Wesel en Kleve. In het westen grenst Borken aan de Nederlandse provincies Gelderland en Overijssel.

De Oude IJssel ontspringt als Issel bij Raesfeld en stroomt door het Kreis om bij Gendringen Nederland binnen te stromen.

Geschiedenis[bewerken]

Voorloper van het Kreis Borken waren de historische gerechtelijke arrondissementen en de historische Ämter Ahaus, Bocholt en Horstmar in het Bisdom Münster en de {rijks}heerlijkheden Anholt, Gemen en Werth. Na de secularisatie van het bisdom Münster in de Reichsdeputationshauptschluss valt het gebied is 1803 toe aan het nieuw gevormde vorstendom Salm. In 1811 wordt het gebied ingedeeld in het Franse keizerrijk. Na de terugtrekking van de Franse troepen in 1813 en het Congres van Wenen gaat het gebied deel uitmaken van de Pruisische provincie Westfalen. In 1816 wordt het gebied onderverdeeld in het Kreis Borken en het Kreis Ahaus binnen het Regierungsbezirk Münster. In 1923 treedt de stad Bocholt uit het Kreis Borken en wordt een kreisfreie Stadt. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het gebied deel van de Britse bezettingszone en wordt in 1946 deel van de nieuw gevormde deelstaat van Noordrijnland-Westfalen.

Bij de gemeentelijke herindeling van 1975 worden het toenmalige Kreisen Ahaus en Borken en steden Bocholt en Isselburg (uit het Kreis Rees) en de gemeenten Erle (uit het Kreis Recklinghausen) en Gescher (uit het Kreis Coesfeld) samengevoegd tot het huidige Kreis Borken, dat rechtsopvolger is van de Kreisen Ahaus en Borken. De tot dan toe tot het Kreis Borken behorende gemeente Dingden gaat dan grotendeels over naar de nieuw gevormde gemeente Hamminkeln in het Kreis Wesel.

Steden en gemeenten[bewerken]

De volgende steden en gemeenten liggen in het district:

Steden Gemeenten
 1. Ahaus (sinds 1975)
 2. Bocholt
 3. Borken
 4. Gescher
 5. Gronau (sinds 1975)
 6. Heek
 7. Isselburg
 8. Rhede
 9. Stadtlohn (sinds 1975)
 10. Vreden (sinds 1975)
 1. Heiden
 2. Legden
 3. Raesfeld
 4. Reken
 5. Schöppingen (sinds 1975)
 6. Südlohn
 7. Velen