Ziekte van Bornholm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bornholmziekte)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Ziekte van Bornholm
Pleurodynia epidemica
Synoniemen
Nederlands Bornholmse ziekte[1]

Zomergriep[1]
Epidemische pleurodynie

Coderingen
ICD-10 B33.0
ICD-9 074.1
DiseasesDB 29152
eMedicine med/464
MeSH D011000
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

De ziekte van Bornholm of pleurodynia epidemica[1] is een ziekte die wordt veroorzaakt door het Coxsackie B virus. De ziekte is vernoemd naar het eiland Bornholm in Denemarken, waar zij voor het eerst werd ontdekt.

Andere namen[bewerken | brontekst bewerken]

In Engelstalige landen staat de ziekte ook bekend als devil's grip, devil's grippe, epidemic myalgia, epidemic pleurodynia of The Grasp of the Phantom.

Besmetting[bewerken | brontekst bewerken]

De ziekte wordt via contact van mens op mens overgedragen. Epidemieën breken vooral uit bij warm weer en kunnen derhalve in tropische gebieden op elk moment opduiken. De ziekte kan zich ook verspreiden via ontlasting.

Symptomen[bewerken | brontekst bewerken]

Symptomen zijn:

  • koorts
  • hoofdpijn
  • Aanvallen van enorme pijn onder in de borst. De kleinste beweging van de ribben veroorzaakt een scherpe stekende pijn, wat ademhalen erg moeilijk maakt. Daarom is deze aanval een zeer beangstigende ervaring, maar hij verdwijnt meestal voor er echt grote gevolgen optreden. De aanvallen zijn onvoorspelbaar en kunnen op elk moment opduiken. Mensen beschrijven de pijn soms als "een ijzeren grip op de ribbenkast". Daar dankt de ziekte ook veel van haar Engelse bijnamen aan.

Prognose[bewerken | brontekst bewerken]

Er is geen behandeling tegen het Coxsackievirus dat de ziekte van Bornholm veroorzaakt. Gelukkig gaat de ziekte vrijwel altijd vanzelf over. De klachten duren ongeveer een week en kunnen worden bestreden met pijnstillers, zoals NSAIDs. De ziekte manifesteert zich eveneens rond het middenrif en veroorzaakt hevige pijn, vooral bij bewegen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]