Bosbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bosbaan
Meisjes-dubbeltwee op de Bosbaan
Bioscoopjournaal uit 1962: Noord-Europese, tevens open Nederlandse open kampioenschappen waterskiën op de Bosbaan.

De Bosbaan is een roeibaan in het Amsterdamse Bos. In 1934 werd begonnen met het graven van deze roeibaan in het kader van de werkverschaffing.

Op 6 mei 1937 werd de eerste roeiwedstrijd gehouden op de toen 2200 meter lange en 72 meter brede baan. De Bosbaan vormde hiermee een alternatief voor de rivier de Amstel en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, waar tot dan toe roeiwedstrijden werden gehouden.

Om aan de geldende regels te voldoen voor internationale roei-evenementen is de Bosbaan twee keer verbreed. De eerste keer in 1963 met een verbreding naar zes banen en 92 meter, voorafgaand aan het Europees kampioenschap van 1964. De tweede keer was in 2001 naar 118 meter en acht wedstrijdbanen om aan de huidige voorwaarden voor wereldkampioenschappen te voldoen. De verbredingen geschiedden door de baan als het ware enkele kompasgraden te draaien. Bij de finish is de verbreding het duidelijkst waar te nemen: De tribune werd afgebroken.

Nationale- en studentenroeiwedstrijden[bewerken]

Onder andere

Internationale roeiwedstrijden[bewerken]

In 1964 vonden de Europese kampioenschappen roeien plaats op de Bosbaan en in 1977 de wereldkampioenschappen. Ook in 2014 vonden de wereldkampioenschappen roeien hier plaats.

De Koninklijke Holland Beker (K-HB) is een door de internationale roeibond FISA erkende top-roeiregatta en is een beroemde internationale klassieker in de roeisport die kan vergeleken worden met de Henley Royal Regatta.

In juli 2005 zijn de eerste internationale kampioenschappen op de Bosbaan verroeid sinds de laatste verbreding (2001) : de WU23, de wereldkampioenschappen voor roeiers tot 23 jaar. In 2006 werden de wereldkampioenschappen voor junioren (World Junior Championships) op de Bosbaan gehouden en in 2007 was de Bosbaan de locatie van de tweede wedstrijd in de wereldbeker roeien.

Grote internationale toernooien op de Bosbaan:

Andere sporten[bewerken]

Zwemmen[bewerken]

De Bosbaan is ook jarenlang plek voor de opening van het langebaanseizoen voor de buitenwater-zwemmers geweest. De wedstrijden werden georganiseerd op de Bosbaan door de Amsterdamse zwemverenigingen Het Y en DJK. De deelnemers voor de langste wedstrijdafstanden, de 2 kilometer schoolslag en vrije slag, werden met veewagens naar het einde van de roeibaan gereden: de finish was voor de tribune. Verder werden er ook wedstrijden over 1 kilometer vrije slag gezwommen en verschillende recreatieve prestatietochten. Om de traditie voort te zetten is in 2013 de Open Water zwemwedstrijd weer voor het eerst sinds 17 jaar georganiseerd door Zwemvereniging OEZA uit Heemskerk.

Vissen[bewerken]

Gedurende het hengelseizoen is de gehele noordkant een geliefde visstek. De zuidzijde (de Amstelveense kant) is dat in mindere mate, want daar ligt een fietspad en de enige weg door het Bos waar auto's toegestaan zijn.