Bosboom Toussaintstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bosboom Toussaintstraat

De Bosboom Toussaintstraat is de naam van een aantal straten in Nederland. Deze straten zijn vernoemd naar Geertruida Bosboom-Toussaint, een bekend Nederlands schrijfster. Behalve in Amsterdam bevindt zich ook in Harlingen, Utrecht, Harderwijk, Groningen, Leidschendam, Rijnwoude, Zwolle, Dordrecht, Hilversum en Enschede een Bosboom Toussaintstraat.

Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

De Bosboom Toussaintstraat in Amsterdam ligt in de Helmersbuurt in het stadsdeel West. De straat kreeg zijn naam in 1882 en vormt een belangrijke verbinding tussen de Eerste Constantijn Huygensstraat en de Nassaukade, vooral omdat de straat in het verlengde ligt van de Koekjesbrug over de Singelgracht naar het Raamplein en de Marnixstraat. De Overtoom en het Leidseplein liggen in de nabijheid.

Alternatief genezeres Greet Hofmans hield praktijk in de Bosboom Toussaintstraat no 3.

Restaurant Gertrude van acteur Géza Weisz is gevestig in de Bosboom Toussaintstraat no. 28.

Pestsloot[bewerken | brontekst bewerken]

De straat is ontstaan op het tracé van de gedempte Pestsloot. Over deze sloot werden zieken die leden aan de pest van het binnengasthuis naar het buitengasthuis vervoerd. Door het transport over water werd het besmettingsgevaar teruggedrongen Het water in de Pestsloot stonk verschrikkelijk doordat al het afval erin gedumpt werd. Langs de Pestsloot lagen tuinen, lakenramen en molen 't Rottenest. Sommige mensen uit het centrum hadden er een klein buitenhuis met een tuin.[1][2]

Sloten[bewerken | brontekst bewerken]

In de tot 1921 zelfstandige gemeente Sloten bestond sinds 21 november 1905 ook een Bosboomstraat. In 1921 werd de gemeente door Amsterdam geannexeerd en bestonden er in Amsterdam twee Bosboomstraten. Om verwarring te voorkomen werd de Slotense Bosboomstraat op 22 maart 1922 gewijzigd in Andreas Schelfhoutstraat, naar de schilder met die naam.

Refererenties[bewerken | brontekst bewerken]