Bosch (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Robert Bosch GmbH
Bosch (bedrijf)
Motto of slagzin Invented for Life
Oprichting 1886
Oprichter(s) Robert Bosch
Hoofdkantoor Stuttgart, Duitsland
Werknemers 283.000 (2010); 302.000 (2011)
Producten Auto-onderdelen, powertools, veiligheidssystemen en huishoudelijke apparaten
Industrie Automobielindustrie, industriële technologie, consumentenproducten en bouwtechnologie
Omzet € 51,494 miljard Euro (2011)
Winst € 1,820 miljard Euro (2011)
Website bosch.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Robert Bosch GmbH of Bosch is een internationaal opererend technologisch en dienstverlenend bedrijf bestaande uit de divisies automobieltechnologie, industriële technologie, consumentenproducten en bouwtechnologie. In het boekjaar 2010 bestond de groep uit ongeveer 285 000 medewerkers met een omzet van 47,3 miljard euro. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en meer dan 350 dochter- en regionale maatschappijen in meer dan 60 landen.

Geschiedenis[bewerken]

Robert Bosch GMBH werd in 1886 als 'Werkstätte für Feinmechanik und Elektrotechnik' door Robert Bosch (1861-1942) in Stuttgart opgericht. Robert Bosch slaagde er in 1897 in om zijn magneetontsteking te installeren in een auto. Daarmee had hij de oplossing gevonden voor één van de grootste technisch problemen waarmee de automobieltechniek worstelde. Hij werd meteen een succesvolle toeleverancier in de automobielsector.

In 1913 volgden lichtsystemen, in 1927 dieselinjectiesystemen en in 1951 benzine-injectiesystemen. Al in 1979 - na de komst van de digitale elektronica in de auto - werden ontsteking en benzine-injectie in complete motormanagementsystemen geïntegreerd.

Activiteiten[bewerken]

Automobieltechnologie[bewerken]

Automobieltechnologie is de grootste divisie van Bosch. Deze divisie is goed voor ongeveer 59% van de totale omzet. Bosch is actief op de volgende terreinen: injectietechnologie voor verbrandingsmotoren, randapparaten voor aandrijfsystemen, alternatieve aandrijfconcepten, systemen voor actieve en passieve veiligheid in voertuigen, rijhulp- en comfortfuncties, technologie en concepten voor informatie en communicatie in auto's, technologie en service voor de autohandel.

Industriële technologie[bewerken]

In de industriële technologie is Bosch actief in de domeinen automatiserings- en verpakkingstechnologie en fotovoltaïsche systemen. Dochteronderneming Bosch Rexroth biedt op basis van haar ervaring in hydraulica, elektriciteit, mechanica en pneumatica alle technologieën voor aandrijf-, besturing- en verplaatsingstoepassingen. In de verpakkingstechnologie heeft Bosch zich gespecialiseerd in proces- en verpakkingsinstallaties voor de farmaceutische, voedingsmiddelen- en snoepindustrie.

Consumentenproducten en bouwtechnologie[bewerken]

In de divisie Consumentenproducten en bouwtechnologie is Bosch met elektrische gereedschappen, verwarmingstechnologie en veiligheidssystemen actief.

Diagram structuur Bosch

Eigenaarsstructuur[bewerken]

De kapitaalaandelen van Robert Bosch GmbH zijn voor 92% in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een vereniging zonder winstoogmerk. Robert Bosch Industrietreuhand KG bezit de meerderheid van de stemrechten. Deze industriële trust oefent de zakelijke eigenaarsfunctie uit. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Externe link[bewerken]