Bothel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bothel
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Bothel
Bothel (Nedersaksen)
Bothel
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Rotenburg (Wümme)
Samtgemeinde Bothel
Coördinaten 53° 4′ NB, 9° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 16,71 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
2.379
(142 inw./km²)
Hoogte 31 m
Burgemeester Erika Schmidt (SPD)
Overig
Postcode 27386
Netnummer 04266
Kenteken ROW (alternatief: BRV)
Gemeentenr. 03 3 57 006
Website www.bothel.de/mitgliedsgemeinden/bothel.html
Locatie van Bothel in Rotenburg (Wümme)
Kaart van Bothel
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bothel is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt deel uit van de Samtgemeinde Bothel in het Landkreis Rotenburg (Wümme). Bothel telt 2.379 inwoners.[1]

Bothel is fraai gelegen, te midden van natuurschoon. De beken Rodau en Wiedau, zijriviertjes van de Wümme, stromen door de gemeente. Bij het dorp liggen de voor wandelingen geschikte, bossen Hartwedel en Trochel. Bothel ligt acht kilometer ten zuidoosten van het stadje Rotenburg, waar het dichtstbij gelegen spoorwegstation zich bevindt. Het dorp ligt halverwege een zes kilometer lange weg, die het aan de Bundesstraße 71 gelegen dorp Brockel en de meer zuidwaarts lopende Bundesstraße 440 met elkaar verbindt. Openbaar vervoer is beperkt tot weinig frequente schoolbusdiensten en een belbusservice (AST, AnrufSammelTaxi).

Geschiedenis, economie[bewerken | brontekst bewerken]

Bothel was, vanaf zijn ontstaan in de middeleeuwen tot en met de 19e eeuw, een weinig belangrijk boerendorp. Bothel heeft geen eigen dorpskerk of andere monumentale gebouwen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het dorp Bothel uitgebreid met nieuwe wijken voor Heimatvertriebene, Duitsers, die na de oorlog hun woongebieden in o.a. Silezië, Oost-Pruisen en het Sudetenland moesten verlaten omdat die gebieden niet meer tot Duitsland behoorden. In de decennia na 1970 nam de betekenis van de landbouw af, en werden nog nieuwe huizen in het dorp gebouwd voor woonforensen, mensen die op het platteland wilden gaan wonen, en een werkkring hebben in een stad in de omgeving. In het dorp zijn alleen enkele horecabedrijven en andere ondernemingen van lokaal midden- en kleinbedrijf gevestigd.

Zie de categorie Bothel, Lower Saxony van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.