Boucres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Boucres
Dorp in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Boucres (Frankrijk)
Boucres
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Pas-de-Calais
Arrondissement Calais
Kanton Calais-1
Gemeente Hames-Boucres
Coördinaten 50° 53′ NB, 01° 50′ OL
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Boucres is een dorp in de Franse gemeente Hames-Boucres in het departement Pas-de-Calais. Boucres vormt het zuidelijk deel van de gemeente. Het dorpscentrum vormt een geheel met Basse Hames.

Église Saint-Martin

Geschiedenis en naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Boucres is een samentrekking van een oudere naam, Bokarde, Bokaerde. De combinatie van beide Oudnederlandse woorden "Bok" en "Aarde" geeft het idee van weide (Aarde) omzoomd met beuken en/of haagbeuk. Oude vermeldingen van de plaats dateren uit de 11e eeuw als Bocretes. Uit de 12e eeuw dateren vermeldingen als Bokerdes en Bochardes.

Op het eind van het ancien régime werd Boucres een gemeente. De kerk werd verkocht als nationaal goed, maar bleef bewaard. De kerk van het naburige Hames, die enkele decennia eerder door bliksem was beschadigd, verdween. De kerk deed nu dienst voor beide plaatsen, die sinds het begin van de 19de eeuw een parochie vormden.

In 1819 werd de gemeente Boucres (206 inwoners in 1806) al opgeheven en samengevoegd met buurgemeente Hames (439 inwoners in 1806) in de gemeente Hames-Boucres. De kerk werd in 1829 aan de gemeente verkocht.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]