Bouwfonds Kunstcollectie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bouwfonds Kunstcollectie is een kunstverzameling, in 1976 opgezet door Bouwfonds en beheerd door de Bouwfonds Kunststichting Hoevelaken.

Situering[bewerken]

Deze stichting werkt sinds 1976 aan een verzameling hedendaagse (inter)nationale beeldende kunst en overspant de drie laatste decennia van de 20ste eeuw. De verzameling telt momenteel ongeveer 2000 werken en omvat alle disciplines, van klassieke schilderkunst tot videokunst. De stichting heeft als doel het hedendaagse kunstklimaat te stimuleren en een plezierige werkomgeving voor de medewerkers te creëren. De uitbreiding van het hoofdkantoor van Bouwfonds in Hoevelaken in 1976 was de directe aanleiding voor het initiatief tot oprichting van de stichting. De kunstwerken vinden hun plaats zowel in de openbare ruimte als op de werkplekken van de maatschappij.

De Bouwfonds Kunststichting ontsluit zijn collectie via regelmatige tentoonstellingen in Nederlandse musea als het Stedelijk Museum Amsterdam en het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. In 2005 werd grafiek van hedendaagse kunstenaars getoond in Museum Escher in Het Paleis in Den Haag. In 2007 was de tentoonstelling 'Room with a view' over de Bouwfonds Kunstcollectie in het Gemeentemuseum Den Haag te zien. Daarnaast geeft de Bouwfonds Kunststichting kunstwerken in bruikleen aan musea.

Op advies van een aankoopcommissie worden gestaag nieuwe kunstwerken aan de collectie toegevoegd. Van 1978 tot 1989 deed men beroep op Greet Sickinghe-ten Holte als extern adviseur. Zij werd opgevolgd door Fenna Westerik-de Vries (1989-2002). In 2008 bestond de "commissie kunstaankopen" uit de directeur van de Bouwfonds Kunststichting Fons van Meijgaarden, conservator Sharon Oldenkotte-Vrolijk en extern adviseur Micky Piller. Sinds 2011 bestaat deze uit Sharon Oldenkotte-Vrolijk (directeur) en Jenny Rietbergen-Barendregt.

De collectie[bewerken]

De kunstverzameling is breed georiënteerd en beperkt zich niet tot een kunstmedium. Lange tijd concentreerde het aankoopbeleid zich op het verwerven van de allernieuwste kunst doordat het Bouwfonds veel werk kocht van jonge kunstenaars. Na al die jaren is op deze manier een collectie ontstaan die een overzicht toont van de kunst van de drie laatste decennia van de 20ste eeuw met onder andere vertegenwoordigers uit de popart, conceptuele kunst, fundamentele kunst, nieuwe figuratie, nieuwe beeldhouwkunst en het neo-expressionisme. Het huidige beleid is er op gericht om de lijnen binnen de collectie te verstevigen en verder uit te bouwen. Het Bouwfonds gaf ook directe opdrachten aan verschillende Nederlandse kunstenaars zoals André Volten, Loes van der Horst, Carel Visser, Marlene Dumas en aan Marijke van Warmerdam.

Externe link[bewerken]