Bram Bart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bram Bart
Bram Bart
Algemene informatie
Volledige naam Abraham Johannes Aloysius Maria Bart
Geboren 23 april 1962
Overleden 8 april 2012
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Acteur
Regisseur
Zanger
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Abraham Johannes Aloysius Maria (Bram) Bart ('s-Hertogenbosch, 23 april 1962Leuven, 8 april 2012)[1] was een Nederlandse acteur, zanger, regisseur, presentator, voice-over en stemacteur. Hij studeerde in 1989 af aan de acteursopleiding van de Maastrichtse Toneelacademie.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bram Bart was vooral als stemacteur bekend.[2] Hij was de stem van Bob de Bouwer en Beertje Paddington, alsmede James en Gary Oak uit Pokémon en Pliki uit Lilo & Stitch. In het spel Harry Potter en de gevangene van Azkaban heeft hij eveneens verschillende stemmen verzorgd. Als voice-over was hij de Nederlandse stem ("Bram") voor TomTom en Disney XD. Ook sprak hij veel reclameboodschappen in.[3] Minder bekend was hij als zanger. Omdat hij vele jaren in België woonde, had hij een goede beheersing van de Franse taal en tezamen met zijn (zang)stem resulteerde dat in diverse optredens als "Bram zingt Brel"[4]. Tevens was Bram Bart een goede Wim Sonneveld-imitator.

Verder was hij verbonden aan Toneelgroep De Appel, het Noord Nederlands Toneel, Joop van den Ende Theaterproducties en verschillende jeugdtheatergezelschappen. Voor televisie speelde hij gastrollen in Keyzer & De Boer Advocaten en de politieserie Spangen.

De laatste jaren van zijn leven was hij woonachtig in Driehuis, gemeente Velsen. In die gemeente regisseerde hij een aantal jaren een amateurtoneelvereniging. Toen hij ziek werd, vroeg hij Loulou Rhemrev, die hij kende van de Toneelacademie Maastricht en met wie hij samen speelde in Neuzenland, om de regie van die club voor een jaar over te nemen, niet wetende hoe ziek hij was. Na een ziekbed van drie weken overleed Bram Bart op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Op 14 april 2012 werd hij begraven op Westerveld in zijn woonplaats Driehuis.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nasynchronisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]