Bram Moszkowicz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bram Moszkowicz
Bram (links) en Max Moszkowicz (rechts) in de zaak van de Heinekenontvoering (1987)
Bram (links) en Max Moszkowicz (rechts) in de zaak van de Heinekenontvoering (1987)
Algemene informatie
Volledige naam Abraham Maarten Moszkowicz
Geboren Maastricht, 26 juni 1960
Nationaliteit Nederlandse
Beroep (Voormalig) advocaat

Abraham Maarten (Bram) Moszkowicz (Maastricht, 26 juni 1960) is een Nederlands jurist. In 2013 moest hij zijn beroep als strafadvocaat opgeven, nadat het Hof van Discipline een eerdere uitspraak van de Raad van Discipline waarin Moszkowicz uit zijn ambt was gezet, had bevestigd.[1]

Familie[bewerken]

Moszkowicz is een zoon van advocaat Max Moszkowicz sr. en van vaderskant van joodse afkomst. Zijn drie broers: David, Max Jr. en Robert werden eveneens beëdigd als advocaat. Bram, zijn vader en zijn broers David en Max Jr. vormden tot in 2012 tezamen de advocatenmaatschap Moszkowicz Advocaten met kantoren in Maastricht en Amsterdam.[2] Bram leidde de vestiging in Amsterdam.

Studie en praktijk[bewerken]

Moszkowicz studeerde rechten in Amsterdam. Hij zegt zelf het meest geleerd te hebben van de pleidooien van zijn vader, naar wie hij zo vaak mogelijk ging luisteren.

Cliënten en controverses[bewerken]

Moszkowicz had onder anderen de in 2003 vermoorde Cor van Hout, de Surinaamse legerleider Desi Bouterse, televisiepersoonlijkheid Patty Brard, vastgoedmagnaat Willem Endstra, crimineel Willem Holleeder, politicus Geert Wilders en voetballer Robin van Persie onder zijn clientèle.

Bouterse[bewerken]

Bouterse werd cliënt bij Moszkowicz, nadat vader Max Moszkowicz Bouterse had geweigerd. Die weigering kwam voort uit Max' vriendschap met de Haagse strafpleiter Gerard Spong. Spong, die uit Suriname afkomstig is, was nauw bevriend met slachtoffers van de Decembermoorden, moorden waarvan Bouterse wordt verdacht. De verdediging van Bouterse door Moszkowicz junior leidde tot, behalve dan met Spong, niet al te grote problemen. Wel tot problemen leidde de amicale wijze waarop Moszkowicz met Bouterse omging. Zo verscheen hij op televisie in het programma NOVA, armen om elkaars schouders en later dansend op de dansvloer van hotel Torarica te Paramaribo. Volgens Moszkowicz waren deze beelden verdraaid: hij stond met een vrouw te dansen en toen kwam Bouterse er plotseling bij staan. Door verslaggevers van Nova is dit altijd ontkend, Moszkowicz zou bij Bouterse zijn gaan staan. De opstelling van Moszkowicz kwam hem op veel kritiek te staan.

Toen Moszkowicz op 10 februari 2011 te gast was in het televisieprogramma College Tour, maakte hij bezwaar tegen het uitzenden van de zogenaamde 'dansbeelden'. Hij verklaarde bereid te zijn over het incident te praten, maar als de beelden werden uitgezonden zou hij de opnamen direct verlaten. Na overleg tussen presentator Twan Huys en de redactie werd besloten de beelden niet uit te zenden.

Endstra en Holleeder[bewerken]

De combinatie van zijn cliënten Endstra en Holleeder viel bij veel mensen verkeerd; Holleeder werd er van verdacht Endstra te hebben afgeperst. De erfgenamen van Willem Endstra dienden zelfs een klacht in bij de Nederlandse Orde van Advocaten, waarin zij eisten dat het Moszkowicz werd verboden als advocaat voor Willem Holleeder op te treden. Zij kregen bijval van Quote-hoofdredacteur Jort Kelder, die in dit verband onder andere Moszkowicz en zijn cliënt Holleeder 'maffiamaatjes' noemde. Moszkowicz spande hierop een kort geding tegen Kelder aan, maar werd op 15 februari 2007 in het ongelijk gesteld. De president van de rechtbank in Amsterdam ging zelfs zover te zeggen: "De term 'maffiamaatje' en de stelling dat mr. Moszkowicz vriendschappelijke betrekkingen heeft met de onderwereld zijn weliswaar beledigend en voor een advocaat uiterst schadelijk, maar vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal."[3][4]

Op dezelfde dag werd gemeld dat vanuit het kantoor van Moszkowicz stukken naar de pers zouden zijn gelekt om Endstra zwart te maken, in de tijd dat hij nog advocaat van Endstra was.[5] Dat leidde de volgende dag tot dusdanige bedreigingen, zowel telefonisch als per e-mail, dat hij door de politie in veiligheid werd gebracht. Hij zou tijdelijk naar het buitenland gaan en op 19 februari 2007 een persconferentie geven in een poging zijn naam te zuiveren.[6]

Moszkowicz spande tegen de uitspraak in kort geding een hoger beroep aan, dat hij op 24 mei 2007 eveneens verloor.[7][8] Wel werd het gebruik door Kelder van de term 'maffiamaatje' als onbetamelijk, onnodig grievend en onrechtmatig beoordeeld. Moszkowicz was daarom van mening dat hij de beroepszaak had gewonnen.

Verdediging van Holleeder neergelegd[bewerken]

Op 19 februari 2007 maakte Moszkowicz bekend dat hij stopte met de verdediging van Holleeder, met als reden dat "het niet langer in het belang van Holleeder is om door te gaan". Moszkowicz was gedurende twintig jaar de advocaat van Holleeder, voordien was Holleeder cliënt bij vader Max Moszkowicz. Moszkowicz werd in deze zaak door advocaat Jan-Hein Kuijpers opgevolgd.

Wilders[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Zaak-Geert Wilders voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de regiezitting op 20 januari 2010 voor de Rechtbank te Amsterdam trad Moszkowicz op als verdediger van Geert Wilders. Het eigenlijke strafproces begon in oktober 2010. Op 22 oktober 2010 wraakte Moszkowicz de rechtbank succesvol. Uiteindelijk volgde op 23 juni 2011 volledige vrijspraak van Wilders door de Rechtbank Amsterdam.

Tuchtzaak[bewerken]

In september 2012 behandelde de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam een aantal tuchtzaken die onder meer door de deken van de Amsterdamse Orde tegen Moszkowicz was aangespannen. In deze zaak werd Moszkowicz ervan beschuldigd dat hij contante betalingen van meer dan 15.000 euro niet had gemeld aan de Orde van Advocaten, dat hij onvoldoende studiepunten had gehaald, dat zijn bedrijfsvoering niet duidelijk was en dat hij de jaarrekeningen van 2009, 2010 en 2011 niet had overgelegd. Tijdens de zitting beklaagden ook vijf oud-cliënten zich over de handelswijze van Moszkowicz.

Op 30 oktober 2012 sprak de Raad van Discipline uit dat Moszkowicz diende te worden geschrapt van het tableau,[9] wat zou inhouden dat hij het beroep van advocaat niet meer mocht uitoefenen.[10] Zo'n maatregel treedt pas in werking als deze onherroepelijk is, bijvoorbeeld na de behandeling van eventueel beroep of wanneer de termijn voor het aantekenen van beroep is verstreken. Het Hof van Discipline bevestigde op 22 april 2013 de uitspraak van de Raad van Discipline; Moszkowicz blijft geschrapt van het tableau.[11] In deze zaken werd hij zowel bij de Raad van Discipline als in hoger beroep bijgestaan door de Amsterdamse strafpleiter mr Gabriel Meijers.

Op 5 augustus 2013 werd Moszkowicz, hoewel hij al geschrapt was, in twee zaken opnieuw berispt door de Raad van Discipline. Hij zou slecht of niet bereikbaar zijn geweest voor zijn cliënt en afspraken niet nakomen. Ook zou hij afspraken op het laatste moment afzeggen en zaken aan zijn kantoorgenoten hebben overgedragen zonder met zijn cliënt daarover te overleggen. De verleende rechtsbijstand zou bovendien onder de maat zijn.[12] Op 15 oktober 2013 werd hij weer berispt, ditmaal omdat hij zijn cliënt onvoldoende had geïnformeerd over de invoering van een nieuwe regeling rond voorwaardelijk vrijkomen, zodat deze cliënt bij het bepalen van de strategie geen doordachte keuze kon maken en uiteindelijk zeven maanden langer in de gevangenis moest doorbrengen.[13]

Veiling[bewerken]

In diverse tuchtzaken werd Moszkowicz bijgestaan door advocaat Gabriël Meijers. Omdat Moszkowicz zijn rekening niet betaalde liet Meijers in november 2014 beslag leggen op de inboedel van zijn cliënt. Moszkowicz spande een kort geding aan om het beslag opgeheven te krijgen. Zijn advocaat Herman Loonstein betoogde dat de inboedel voorzag in de primaire levensbehoeften van Moszkowicz, maar de rechter ging hier niet in mee.[14]

Tot een veiling van de inboedel kwam het evenwel niet omdat de zanger Gordon zich bereid verklaarde de rekening van Meijers voor te schieten.[15]

Op 6 februari 2015 werd bekend dat een schuldeiser het persoonlijke faillissement van Moszkowicz had aangevraagd. De zaak dient op 10 februari in Amsterdam. Volgens zijn advocaat gaan door zijn schulden aan de Belastingdienst verworven inkomsten meteen naar de fiscus en kan hij zijn verplichtingen aan andere schuldeisers niet voldoen.

Televisiepersoonlijkheid[bewerken]

Moszkowicz treedt op als "crimedeskundige" in het showbizzprogramma RTL Boulevard en presenteerde in 2005 een talentenjacht voor jonge advocaten voor de AVRO onder de titel De Nieuwe Moszkowicz.

Op 29 juli 2007 was Moszkowicz te gast in het VPRO-programma Zomergasten. Op 10 februari 2011 was hij te gast in het programma College Tour, op 15 januari 2012 bij het programma Kwestie van kiezen en op 4 januari 2013 bij het programma 5 jaar later.

Op 17 mei 2013 presenteerde Moszkowicz een uitzending van PowNews, nadat hij het programma de belofte had gedaan te presenteren als hij uit zijn ambt als advocaat zou worden gezet.

Op 11 september 2013 was hij gast in Waar is De Mol?. De reis ging naar Israël.

Hij speelde een hoofdrol in diverse humoristische televisiereclames. Ook deed hij de stem van goochelaar Laurens in de animatiefilm "Flits & het magische huis".

Op 23 januari 2015 werd hij geïnterviewd door Theo Maassen in het programma 24 uur met....

Geschreven boeken[bewerken]

 • Liever rechtop sterven dan op je knieën leven, 2012
 • Onkruid, 2013
 • Maffiamaat, 2014 (samen met Leon de Winter)

Privé[bewerken]

Moszkowicz heeft uit zijn eerste huwelijk een zoon en uit zijn tweede huwelijk een dochter en een zoon. Van mei 2010 tot oktober 2012 had hij een relatie met tv-presentatrice Eva Jinek.

Bibliografie[bewerken]

 • J. van den Heuvel, Recht in de ogen van Mr. Abraham Moszkowicz, 's-Gravenhage: BZZTôH 1998, ISBN 978-9-055-01499-6

Externe links[bewerken]

Wikiquote Op Wikiquote staan citaten van Bram Moszkowicz.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. NOS. "OOG Maandag Moszkowicz mag nooit meer advocaat zijn", 22 april 2013.
 2. NRC Handelsblad. "Moszkowicz ‘verhulde omvangrijke’ belastingontduiking ‘structureel’]", 5 oktober 2012.
 3. Juridisch Dagblad. 'Beide partijen speelden op de man' (16 februari 2007)
 4. LJN: AZ8671; uitspraak rechtbank (15 februari 2007)
 5. de Volkskrant. "Moszkowicz lekte stukken in zaak-Endstra", 15 februari 2007.
 6. NOS Journaal. "Moszkowicz opgepakt uit veiligheid", 16 februari 2007.
 7. Het Financieele Dagblad. "Moszkowicz verliest ook in hoger beroep van Kelder", 24 mei 2007.
 8. LJN BA5599; uitspraak Gerechtshof Amsterdam (24 mei 2007)
 9. persbericht. "Uitspraak van de Raad van Discipline", 30 oktober 2012.
 10. NOS. "Bram Moszkowicz levenslang geroyeerd", 30 oktober 2012.
 11. NU.nl. "Hof van Discipline zet Moszkowicz definitief uit ambt", 22 april 2013.
 12. 'Wederom reprimande Raad van Discipline voor Bram Moszkowicz', NRC 8 augustus 2013, laatst geraadpleegd op 2 november 2013.
 13. 'Opnieuw berisping voor oud-advocaat Bram Moszkowicz', NRC 1 november 2013, laatst geraadpleegd op 2 november 2013.
 14. Spullen Bram Moszkowicz mogen verkocht worden, NU.nl, 1 december 2014 (ANP-bericht)
 15. Gordon wil Bram Moszkowicz geld lenen om rekening te betalen, Novum, 3 december 2014