Bran (Roemenië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bran
Törzburg
Gemeente in Roemenië Vlag van Roemenië
Wapen van Bran
Bran (Roemenië)
Bran
Situering
District (județ) Brașov
Historische regio Transsylvanië
Coördinaten 45° 31′ NB, 25° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 67,85 km²
Inwoners
(1-7-2007)
5334
Detailkaart
Kaart van Bran
Locatie in Brașov
Portaal  Portaalicoon   Roemenië

Bran (Duits: Törzburg, Hongaars: Törcsvár) is een landelijke gemeente (Comună) in het Roemeense district Brașov in Transsylvanië, vlak bij Walachije. Het is gelegen in de Karpaten, 30 km van de stad Brașov.

Kasteel Bran[bewerken | brontekst bewerken]

Het nabijgelegen Kasteel Bran is een belangrijk nationaal monument van Roemenië. De historie van het kasteel hangt nauw samen met de ontwikkeling van Bran als stad.

Bran Kasteel

De Duitse Orde begon een constructie van een houten fort in het begin van de 13e eeuw. Na de deconstructie in 1242 door de Mongolen, begon koning Sigismund van Hongarije, een constructie van een stenen kasteel in 1377, terwijl er een dorp in de buurt was gebouwd, het tegenwoordige Bran. Het kasteel was strategisch gebouwd, hoog in de bergen en langs de weg tussen Transsylvanië en Walachije (Muntenië).

In 1920 schonk de gemeente Brașov het kasteel aan de Roemeense koningin Marie, echtgenote van koning Ferdinand. Marie liet het kasteel na aan haar dochter Ileana, in 1938. Ileana huwde met Anton van Oostenrijk-Toscane, zij zijn de ouders van onder andere Dominic Habsburg, de huidige eigenaar van het kasteel. Eind december 2006 zette hij het kasteel te koop voor 80 miljoen euro. Op 26 januari 2009 werd bekend dat de familie had besloten het kasteel niet te verkopen, maar open te stellen als museum gewijd aan de legende van graaf Dracula. Jaarlijks bezoeken zo'n 450 000 mensen het kasteel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bran, Brașov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.