Brassolini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brassolini
Caligo atreus
Caligo atreus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Nymphalidae (Vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders)
Onderfamilie: Satyrinae
Geslachtengroep
Brassolini
Boisduval, 1836
Eryphanis sp.
Eryphanis sp.
Afbeeldingen Brassolini op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Brassolini op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Brassolini zijn een geslachtengroep uit de onderfamilie van de Satyrinae van de familie van de Nymphalidae, de vossen, weerschijnvlinders en parelmoervlinders. De groep is voorheen ook wel als zelfstandige familie Brassolidae beschouwd. Als tribus werd zij ook een tijd ondergebracht bij de onderfamilie Morphinae, maar op grond van recent opgemaakte fylogenieën is deze onderfamilie ondergebracht bij de Satyrinae, onder behoud van de bestaande tribussen.[1]

De imagines hebben bruine of beige-kleurige vleugels met aan de onderzijde oogvlekken. De waardplanten zijn eenzaadlobbigen. De vlinders worden in het Neotropisch gebied aangetroffen.

In het Nederlands wordt geslachtengroep soms aangeduid als uilvlinders, maar deze naam wordt meestal voorbehouden aan het geslacht Caligo. Deze uilvlinders moeten weer niet verward worden met de uilen, een familie van nachtvlinders.

Geslachten[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Peña, C., N. Wahlberg, E. Weingartner, U. Kodandaramaiah, S. Nylin, A.V.L. Freitas, & A.V.Z. Brower (2006), "Higher level phylogeny of Satyrinae butterflies (Lepidoptera: Nymphalidae) based on DNA sequence data". Molecular Phylogenetics and Evolution 40: 29-49.