Bray Hill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bray Hill ligt in de stad Douglas tussen de Grandstand en Quarterbridge

Bray Hill (Schots: "Brae" (helling) is een deel van Quarterbridge Road in de stad Douglas. Tijdens het eigenaarschap van de Graaf van Atholl heette het "Great Hill" en later, toen het deel uitmaakte van het landgoed van James Murray, de tweede graaf van Atholl, werd het "Siberia" genoemd. Bray Hill maakt deel uit van de Snaefell Mountain Course, het circuit dat sinds 1911 gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en sinds 1923 ook voor de Manx Grand Prix.

Het vormt het één van de markante punten langs dit circuit en ligt tussen de TT Grandstand en de eerste mijlpaal richting Quarterbridge in de A2. Bray Hill maakte ook deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922. In 1914 werd de start/finish van de Isle of Man TT naar Bray Hill verplaatst, en in 1920 verhuisde ze naar Nobles Park.

Ago's Leap[bewerken]

Het korte rechte stuk tussen Bray Hill en de eerste mijlpaal wordt Ago's Leap genoemd, maar dit is een onofficiële benaming die door de organisatie niet gebruikt wordt. De naam is afgeleid van Giacomo Agostini

Voorvallen bij Bray Hill[bewerken]

  • 1952: Tijdens de training voor de Senior (500 cc) klasse van de Manx Grand Prix verongelukte Michael Richardson bij Bray Hill.
  • 1953: Tijdens de Senior TT verongelukte Les Graham met de MV Agusta bij Quarterbridge Road. Het hele team van MV Agusta trok zich daarna uit respect terug
  • 1978: Tijdens de Sidecar TT verongelukten Mac Hobson en zijn bakkenist Kenny Birch bij Bray Hill. Na een aantal incidenten na de start van de Sidecar TT waarbij ook de Zwitserse zijspancoureur Ernst Trachsel op Quarterbridge Road verongelukte, werden door de Isle of Man Highway Board verbeteringen aan het wegdek bij Bray Hill uitgevoerd.
  • 2002: Tijdens de training voor de Isle of Man TT verongelukte Colin Daniels.
  • 2003: Tijdens de "Parade Lap", een ereronde voor klassieke motorfietsen, verongelukte de Zwitser Peter Jarman met een Bultaco TSS 250.
Bronnen, noten en/of referenties