Brazilian wax

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brazilian Wax)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw met geschoren of geharste schaamstreek (Gewone bikinilijn)
Vrouw met geschoren of geharste schaamstreek (Driehoekje of Triangle)
Vrouw met geschoren of geharste schaamstreek (Streepje, Braziliaans streepje of Landingsbaan)
Vrouw met geschoren of geharste schaamstreek (Full Wax, Hollywood of The Sphynx)
Scheren is nog altijd de meest gebruikte manier voor het verwijderen van schaamhaar van de bikinilijn en de intieme delen

Brazilian wax of Brazilian waxing is een ontharingsmethode voor de schaamstreek en de intieme delen. Bij het uitvoeren van Brazilian Wax of bij het scheren van de schaamstreek en de intieme delen noemt men het smalle strookje schaamhaar dat men vaak op de venusheuvel laat staan ook wel Braziliaans streepje.

Brazilian Wax Methode[bewerken]

In tegenstelling tot de klassieke bikinilijn verwijdert men bij het uitvoeren van Brazilian Wax al het schaamhaar van de schaamstreek en de intieme delen (de schaamlippen, bilnaad (perineum) en rond de anus), door middel van een speciale was of filmhars, waardoor de haren worden verwijderd met inbegrip van de haarwortel. Daardoor blijven de haren langer weg dan bij scheren.

Soms laat men, zowel bij Brazilian wax als bij intiem scheren, een smal strookje schaamhaar op de venusheuvel boven de schaamlippen staan (ook wel Landingsbaan, Streepje of Braziliaans streepje genoemd) of een klein driehoekje schaamhaar (Triangle genoemd).

Intiem scheren[bewerken]

Scheren is nog altijd een veel gebruikte manier voor het verwijderen van schaamhaar van de bikinilijn en de intieme delen, maar ook een chemisch ontharingsmiddel kan worden gebruikt.

Tegenwoordig is het scheren van de bikinilijn en de intieme delen voor de meeste jonge vrouwen vanzelfsprekend geworden en 82% à 88% doet dit dan ook regelmatig, zo blijkt uit de resultaten van verschillende onderzoeken[1][2][3][4] en enquêtes.[5]

In veel vrouwenbladen, zowel op papier als online, en op internetforums komt het onderwerp ook regelmatig aan bod en op het internet staan op verschillende sites zoals o.a. Sexwoordenboek.nl[6] van Hilde van der Ploeg, Allesoverseks.be[7] van Sensoa en Seksvraagbaak.nl[8] tips en advies over ontharingstechnieken en het scheren van de intieme delen.

Ook mannen kiezen steeds meer voor het al dan niet volledig verwijderen of kort trimmen van het schaamhaar van de schaamstreek, de penis, scrotum en bilnaad (perineum).

Vormen[bewerken]

 • Bikinilijn: enkel het schaamhaar dat bij het dragen van een bikini publiekelijk zichtbaar is wordt verwijderd.
 • Driehoekje: een klein driehoekje schaamhaar op de venusheuvel boven de schaamlippen blijft staan (ook wel triangle genoemd).
 • Figuurtje: een figuurtje van schaamhaar op de venusheuvel boven de schaamlippen blijft staan vb. een hartje (ook wel valentine genoemd).
 • Streepje: een smal strookje schaamhaar op de venusheuvel boven de schaamlippen blijft staan (ook wel landingsbaan of Braziliaans streepje genoemd).
 • Full wax: alle schaamhaar wordt verwijderd (ook wel Hollywood of the sphynx genoemd).

Waarom[bewerken]

 • Het scheren of waxen van de schaamstreek en de intieme delen doet men voornamelijk uit esthetisch en hygiënisch oogpunt.
 • Ook het aangenamer gevoel tijdens het vrijen is vaak een reden voor het scheren of waxen van de schaamstreek.
 • Mannen vinden het esthetisch ook vaak mooier[9] en aangenamer bij het vrijen en bij het oraal bevredigen (cunnilingus) van een vrouw wanneer ze intiem is onthaard.
 • Sommige mensen zien het ontharen als een onnatuurlijke verschijning bij de moderne volwassen vrouw. Met het verwijderen van het schaamhaar geloven ze dat vrouwen hetzelfde haarloze gevoel krijgen als bij seksueel onrijpe meisjes. In hun visie gaat ontharen in tegen de natuur.

Uit de resultaten van een studie, uitgevoerd in Duitsland door de Universiteit van Leipzig, blijkt evenwel dat 88% van de vrouwen (gemiddelde leeftijd 23 jaar) de schaamstreek en de intieme delen onthaart.[1][2][3]

Een onderzoek, uitgevoerd in Nederland door het marktonderzoeksbureau TNS-NIPO gaf aan dat 82% van de Nederlandse vrouwen de bikinilijn onthaart.[4]

Bij een enquête van het Belgische weekblad Flair, waar meer dan 17.000 vrouwen aan deelnamen, kwam men tot dezelfde vaststelling. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de full wax het populairst is, gevolgd door het streepje en driehoekje.[5]

Een wetenschappelijk onderzoek van de seksuologe Kaat Bollen had ongeveer dezelfde cijfers als resultaat. Slechts 5% van de vrouwen gaf aan niets van het schaamhaar te verwijderen. Hamvraag van het onderzoek was of mensen die hun schaamhaar verwijderen betere seks hebben. Het resultaat is dat die stelling voor vrouwen inderdaad op gaat wanneer het schaamhaar uitgebreider dan de bikinilijn verwijderd wordt. De resultaten van het onderzoek en de opmerkelijkste bevindingen bundelde ze in 'Het schaamhaarboek'.

Geschiedenis[bewerken]

Het ontharen van de genitaliën is niets nieuw. Het werd al meerdere eeuwen gedaan in Arabië, Perzië, bij de Grieken en de Romeinen als teken van reinheid, schoonheid en vitaliteit. Brazilian Wax is in de jaren 1990 in de kuststeden van Brazilië ontstaan waar vrouwen op de stranden de steeds populairder wordende kleine bikini’s, microkini of G-string begonnen dragen.

Doorbraak van Brazilian Wax[bewerken]

Brazilian Wax werd pas echt bekend toen het in 1994 in New York, VS door 7 zussen die er eind jaren 80 met een schoonheidssalon (de J. Sisters International Salon)[10] waren begonnen, uit Brazilië werd geïntroduceerd. Onder hun klanten bevonden zich veel celebrities en veel van hen zoals Sarah Jessica Parker, Scarlett Johansson, Eva Longoria, Gwyneth Paltrow, Naomi Campbell, Christy Turlington maakten er in de media geen geheim van dat ze voor intiem ontharen enkel nog Brazilian Wax prefereerden .[11][12] Hierdoor, en door het aan bod komen ervan in series als Sex and the City, Desperate Housewives en in veel mode- en lifestyle-bladen[13] steeg de interesse voor, en populariteit van Brazilian Wax.

Meer en meer schoonheidssalons nemen deze door jonge vrouwen steeds meer gevraagde manier van ontharen op in hun aanbod en naar internationaal voorbeeld ontstaan ook bij ons gespecialiseerde waxsalons. Zij richten zich enkel op het waxen van o.a. de schaamstreek en bieden geen andere behandelingen aan.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b Intimrasur soll Sexualität steigern, in: Die Welt, Bild 258
 2. a b Körperhaarentfernung als deutlicher Modetrend, pressetext.de, 24 november 2008
 3. a b Körperhaarentfernung bei immer mehr jungen Erwachsenen im Trend, Informationsdienst Wissenschaft der Universität Leipzig, 18 november 2008
 4. a b Resultaten onderzoek in opdracht van Philips en Playboy uitgevoerd door TNS NIPO, april 2008
 5. a b Resultaten en antwoorden "Grote schaamhaar-enquête" waar meer dan 17.000 vrouwen aan deelnamen, weekblad Flair 35-1358, 22 augustus 2006
 6. Sexwoordenboek.nl
 7. Allesoverseks.be
 8. Seksvraagbaak.nl
 9. Resultaten onderzoek door GfK-Nürnberg Gesellschaft für Konsumforschung, 5 juni 2009
 10. www.jsisters.com
 11. Eva Longoria's Brazilian love-life
 12. Faster Pussycat, Wax! Wax!
 13. J. Sisters International Gallery