Brecht Arnaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arnaert bij de boekenkast van de Foundation for Economic Education in Irvington, NY

Brecht Arnaert (Ieper, 1981) is een Vlaamse publicist en libertair denker. Hij is lid van de denktank Res Publica, het Murray Rothbard Instituut en is onderzoeker bij de denktank Libera!. Hij staat bekend als een aanhanger van de filosofie van Ayn Rand.

Filosofie[bewerken]

Als publicist heeft hij een algemene interesse voor de crisis van de Europese cultuur, en in het bijzonder voor de grondslagen van de ethiek. Hij wijt deze crisis aan een onderliggende crisis in de filosofie, die ontstaan is bij Immanuel Kant. Arnaert volgt hiermee de analyse van Ayn Rand en haar filosofie van het Objectivisme.

Arnaert legt België uit als een cultureel hegemonisch apparaat in de traditie van Antonio Gramsci. Hij leverde eerder al kritiek op de Koning Boudewijn Stichting, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en het intercultureel platform KifKif. Hij wijst de stelling af dat de Vlaamse cultuur gesloten zou zijn, en interpreteert deze initiatieven als manifestaties van cultureel marxisme zoals gepropageerd door de Frankfurter Schule.

In zijn politieke geschriften heeft hij aandacht voor het verschil tussen de mensgemaakte wetgeving en het metafysisch natuurrecht, waarmee hij de traditie volgt van de libertaire filosofie zoals gepropageerd door Murray Rothbard, Ludwig Von Mises en Friedrich von Hayek. Hij heeft een sterke interesse voor de economen van de Oostenrijkse School en heeft meerdere publicaties over monetaire economie op zijn naam staan.

Arnaert behaalde twee bachelors aan de Arteveldehogeschool, een master aan de Hogeschool Gent en een master Oostenrijkse economie aan de Universidad Rey Juan Carlos in Madrid.

Publicaties[bewerken]