Brenda Fricker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brenda Fricker
Brenda Fricker (l) tijdens de Oscaruitreiking in 1990.
Algemene informatie
Geboren 17 februari 1945
Land Ierland
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Brenda Fricker (Dublin, 17 februari 1945) is een Ierse actrice. Ze won tijdens de 62ste Oscaruitreiking in 1990 de Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol als Mrs. Brown in de film My Left Foot (1989).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Fricker werd geboren in Dublin als de dochter van een journalist. In haar jeugd wilde ze graag haar ouders achterna in de journalistiek. Op 19-jarige leeftijd was ze de assistent van een redacteur van The Irish Times, met de intentie om verslaggever te worden.[1] Ze kwam echter bij het acteren terecht, nadat ze lange tijd op het Ierse toneel was te zien.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Fricker begon haar filmcarrière met een kleine, onvermelde rol in de film Of Human Bondage (1964), gebaseerd op de gelijknamige roman van William Somerset Maugham uit 1915. Ze had daarna nog enkele kleine rollen in televisieseries en films, totdat ze bij het grotere publiek bekend werd als Megan Roach in de dramaserie Casualty, een rol die ze van 1986 tot 1990 speelde. In 1990 won ze de Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol als de moeder van Christy Brown (Daniel Day-Lewis) in de film My Left Foot (1989). Voor diezelfde rol kreeg ze een Golden Globe-nominatie in dezelfde categorie, die uiteindelijk werd gewonnen door Julia Roberts.

Begin jaren 90 speelde ze in enkele televisieseries en -films, waaronder The Field (1990) en Seekers (1992). Daarna was ze te zien in een aantal succesvolle films: in Home Alone 2: Lost in New York (1992) jaagde ze Kevin (Macaulay Culkin) de stuipen op het lijf als de liefdevolle maar eenzame duivenvrouw; ze was een Schotse immigrant in de film So I Married an Axe Murderer (1993). In 1996 speelde ze in de film A Time to Kill, gebaseerd op de gelijknamige thriller van John Grisham, met acteurs als Matthew McConaughey, Sandra Bullock en Donald en Kiefer Sutherland.

In 2004 speelde ze zuster Eileen in de film Inside I'm Dancing. In 2007 keerde ze terug in Casualty voor een eenmalig optreden in een van de afleveringen. Fricker was in 2008 te zien zijn in de komische avonturenfilm Stone of Destiny en in Crossmaglen.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Fricker was getrouwd met regisseur Barry Davies, tot aan zijn dood in 1990.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Geena Davis
voor The Accidental Tourist
Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol
1989
voor My Left Foot
Opvolger:
Whoopi Goldberg
voor Ghost
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Brenda Fricker op Wikimedia Commons.