Brilparadijsvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brilparadijsvogel
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
MacgregoriaPulchraKeulemans.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie: Meliphagoidea
Familie: Meliphagidae (Honingeters)
Geslacht: Macgregoria
Soort
Macgregoria pulchra
Vis, 1897
op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De brilparadijsvogel (Macgregoria pulchra) is een zangvogel uit de superfamilie Meliphagoidea (honingeters en verwanten). Hij is de enige soort in het geslacht Macgregoria. De Nederlandse naam is dus misleidend, want deze vogel is geen familie van de paradijsvogels (zie taxonomie).

Beschrijving[bewerken]

De brilparadijsvogel is een grote zwarte vogel (tot 40 cm lang) die op een kraai lijkt (maar daar ook geen verwantschap mee heeft) met aan zijn kop grote oranjegele lellen en ook okergeel op de vleugel (op de handpennen). Mannetje en vrouwtje verschillen niet zo veel.

Leefgebied en status als rodelijstsoort[bewerken]

De brilparadijsvogel komt voor in Papoea (Indonesië) in de hoogste regionen (boven de 3000 meter boven de zeespiegel) van het Maokegebergte (vóór 1963 het Sneeuwgebergte) en de hoogste delen van het aansluitende stuk in Papoea-Nieuw-Guinea, de Wharton en Owen Stanley Range. De habitat bestaat uit subalpien bos omzoomd door grasland.[1] [2] Het verspreidingsgebied is erg verbrokkeld en er is geen uitwisseling tussen subpopulaties. Op de meeste plaatsen in het gebergte is de brilparadijsvogel zeer zeldzaam (er zijn maar weinig waarnemingen), maar er is ook een plek waar de vogel algemeen is en bovendien vrij tam, omdat de bescherming van deze vogel onderdeel is van de plaatselijke cultuur. Volgens de IUCN is de brilparadijsvogel kwetsbaar en loopt het risico om de status van bedreigde diersoort te krijgen.[1] Handel (levend, dood of in onderdelen) in deze vogelsoort is volgens de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten (het CITES-verdrag) verboden.

De soort telt 2 ondersoorten:

  • M. p. carolinae: westelijk en centraal Nieuw-Guinea.
  • M. p. pulchra: zuidoostelijk Nieuw-Guinea.

Taxonomie[bewerken]

Lange tijd werd deze vogel gerekend tot de familie van de paradijsvogels en beschouwd als een verwant aan de paradijskraaien uit het geslacht Manucodia en daarom ook behorend tot de superfamilie Corvoidea. DNA-onderzoek naar de taxonomie van de vogels in de 21ste eeuw wees uit dat deze vogel helemaal niet verwant was aan de paradijsvogel, maar behoorde tot een andere clade binnen de zangvogels, de Meliphagoidea.[3]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c (en) op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Beehler, B.M., T.K. Pratt & D.A.Zimmerman 1986. Birds of New Guinea. Princeton University Press. ISBN 0-691-02394-8.
  3. Cracraft, J & J. Feinstein, 2000. What is not a bird of paradise? Molecular and morphological evidence places Macgregoria in the Meliphagidae and the Cnemophilinae near the base of the corvoid tree. Proc. R. Soc. Lond. B 7 Febr. 2000 vol. 267 no. 1440 233-241. abstract (en)