Brixton (Londen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brixton
Wijk in Londen in Engeland Vlag van Engeland
Brixton (Greater London)
Brixton
Situering
Regio London
Borough Lambeth
Coördinaten 51° 28' NB, 0° 6' WL
Overig
Postcode(s) SW2, SW9
Netnummer(s) 020
Grid code TQ315755
Post town LONDON
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Brixton is een wijk in het Londense bestuurlijke gebied Lambeth, in de regio Groot-Londen.

Brixton is een bruisende wijk in Londen, 5,3 km ten zuiden van Charing Cross en is de officieuze hoofdstad van de Jamaicaanse gemeenschap in Londen. Brixton heeft een spoorwegstation aan de Chatham Main Line en vlak daarbij een metrostation, het eindpunt van de Victoria Line.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van de plaats Brixistane stamt uit 1067. De naam betekent bij de steen van Brihtsige. De plek is onontgonnen tot het begin van de 19e eeuw. Door de aanleg van de Vauxhall Bridge in 1816 werd het centrum van Londen beter bereikbaar en kwam de buitenwijk tot ontwikkeling. Het ontstaan in de jaren 1850 van Angell Town aan de oostzijde van Brixton Road, genoemd naar de familie Angell die het land in Lambeth bezat van de 17e eeuw tot in de 20e eeuw, was de grootste op zich staande ontwikkeling.

Rellen in Brixton[bewerken | brontekst bewerken]

In april 1981 en september 1985 waren er rassenrellen in Brixton. In beide gevallen waren het jonge zwarte mannen samen met sympathiserende witte jongeren die slaags raakten met de politie vanwege de stop-and-searchacties die onder de zogenaamde sus law vielen. Hoewel er in het begin initiatieven vanuit de bevolking kwamen uit de omgeving, deed de voortdurende stroom zwarte doden in politiecellen een algeheel wantrouwen tegen de politie groeien.

Geboren in Brixton[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brixton, London van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.