Broadsheet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Broadsheet is een aanduiding voor een papierformaat dat wordt toegepast bij bepaalde kranten. Het is dubbel zo groot als tabloid. Een broadsheet-krant meet 749 mm bij 597 mm (29,5 bij 23,5 inch).

Kranten van het broadsheet-formaat treft men voornamelijk aan in de Angelsaksische landen, het broadsheet-formaat is dan ook in Engeland ontstaan. In Nieuw-Zeeland en Australië wijkt het broadsheet-formaat enigszins af en komt het overeen met het A1-formaat.

Voorbeelden van kranten met dit soort formaat zijn Financial Times, USA Today en The Dallas Morning News.

Van de landelijke kranten in Nederland verschijnt alleen nog de Telegraaf in dit formaat.

De Volkskrant gebruikte het formaat tot 29 maart 2010 en NRC Handelsblad tot 7 maart 2011. Sinds die data verschijnen de kranten op tabloid. Het Nederlands Dagblad stapt in oktober 2010 over op het berlinerformaat.

Van de regionale kranten behoorden de titels van HDC Media (Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, Noordhollands Dagblad, IJmuider Courant) tot de laatste kranten die nog het broadsheet formaat hanteerde. Sinds 13 april 2013 verschijnen deze kranten ook op tabloid. De Hoogeveensche Courant is de laatste krant die nog op Broadsheet word gedrukt, maar na de aangekondigde reorganisatie van de uitgever !pet in augustus 2014 zal deze de krant in de verkoop doen en daarmee zal ook deze krant als laatste regionale krant overstappen Tabloid.

Zie ook[bewerken]