Broederband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Broederband
Originele titel Brotherband
Land van oorsprong Australië
Originele taal engels
Genre Jeugdboek
Onderwerp Fantasy
Aantal delen in reeks 6
Creatieteam
Auteur(s) John Flanagan
Publicatie
Uitgever Gottmer Kinderboeken
Medium Hardcover en paperback
Huidige status Actief
Jaren actief AUS: 2011 - heden
NL/BE: 2012 - heden
Lijst
Boek 1: De Outsiders
Boek 2: De Indringers
Boek 3: De Jagers
Boek 4: De Slaven Van Socorro
Boek 5: De Schorpioenberg
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Broederband is een boekenreeks die, volgens auteur John Flanagan uit zes boeken zal bestaan: het worden twee trilogiën. Terzelfdertijd is Broederband een soort spin-offserie van De Grijze Jager. In 2014 start(te) het begin van de tweede trilogie.

"De Grijze Jager-crossover"[bewerken]

Broederband is een reeks die zich in dezelfde wereld afspeelt als De Grijze Jager, maar er zijn verschillen. Het grootste verschil is dat de oorspronkelijke Grijze Jager-serie zich voornamelijk in Araluen afspeelde als land waar alles om draaide, en dat het land in kwestie in Broederband nu Skandia is. Dit zorgt ook voor een verschuiving van personages: van Aralueense naar Skandische hoofdpersonages.

In het tiende boek van De Grijze Jager, De Keizer van Nihon-Ja, wordt er gewag gemaakt van Broederband. De skirl Gundar heeft aanpassingen laten doen aan zijn schip en wanneer Will, Alyss en de anderen ernaar vragen, zegt hij dat "een halve Skandiër, halve Aralueen" op het idee is gekomen. Zo geraken de schepen sneller vooruit. In Broederband wordt dit idee verder uitgewerkt en blijkt dat de Skandiër/Aralueen een jongen is genaamd Hal. Vanwege zijn Aralueense afkomst, heeft hij ook strategisch inzicht en doet hij dikwijls uitvindingen.

Waar De Grijze Jager de hele wereld werd verkent, blijft men in Broederband eerder in de buurt van Skandia (tot nu toe). Doorheen het verhaal wordt de Skandische cultuur voorgesteld, het leven van de Skandiërs en meer. In De Grijze Jager werden, door de vele reizen, minder precies zulke dingen vermeld.

De reeks[bewerken]

Broederband is een reeks die uit zes boeken bestaat,waarvan 4 ook in het Nederlands zijn verschenen. Flanagan is bezig om de tweede trilogie te schrijven, waarvan in twee boeken Gilan zal meespelen.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Outsiders[bewerken]

In Skandia worden jongens, wanneer ze ongeveer zestien jaar oud zijn, in groepen onderverdeeld die men "broederband" noemt. Onder leiding van een trainer leren deze jongemannen vechten, navigeren op zee en veel meer, om later een echte Skandiër te worden.

Dit jaar zijn er echter te veel jongens om de gebruikelijke twee broederbanden te vormen, en daarom wordt besloten om een derde te maken. Deze derde broederband, die bestaat uit de jongens die geen van de andere broederbanden wil hebben vanwege hun mindere capaciteiten enz., komt onder leiding te staan van Hal Mikkelson die het bijzondere schip de reiger heeft gemaakt. Hal, die aan de rand van de maatschappij staat omdat hij een halve Aralueen is (zijn moeder was vroeger een Aralueense slavin), heeft totaal geen zin om dat zootje ongeregeld te leiden, maar er zit niets anders op.

Tijdens hun training moeten ze het opnemen tegen de andere broederbanden en Hal begint door te krijgen dat iedereen in de groep toch wel zijn nut heeft. Een lang en stil gevecht tussen de broederbanden begint, zonder dat Hal en de anderen weten dat piraten op Skandia af komen met één bepaald doel...

Lukt het Hal en de zijnen om de overwinnaars te worden bij de strijd tussen de broederbanden, en het gevaar af te slaan?

De Indringers[bewerken]

Hal, Thorn en de rest van de Reigers, Hals broederband, zitten Zavac achterna, de piraat die de Andomal heeft gestolen. Ze moeten echter uitwijken voor een storm. Zavac kan eerder weg met zijn schip en krijgt zo een grote voorsprong. Terwijl ze wachten tot het weer opklaart en de zee kalm wordt, gaan ze verder met hun training en vindt Hal nog enkele dingen uit die hen moeten helpen op de jacht naar Zavac.

Zavac ondertussen, dringt het stadje Limmat binnen - hij heeft gehoord dat er een verborgen smaragdmijn is, en die smaragden wil hij in handen krijgen. Hij verjaagt - en doodt - de inwoners, die op wraak zinnen. De grootvader van het bloedmooie meisje Lydia wordt vermoord door een van de mannen van Zavac. Lydia gaat met de Reigers mee om wraak te nemen op Zavac. Dit zorgt soms voor wat jaloerse momenten aangezien Hal en Stig allebei een oogje op haar hebben.

Wanneer Hal en zijn vrienden verder trekken, stoten ze per toeval op iemand die hen informatie kan verschaffen over Zavac. Hij blijkt recht onder hun neuzen te zitten...

Bijgestaan door meerdere partijen, binden Hal en de rest de strijd aan met Zavac. Kunnen ze overwinnen, overleven en de Andomal terug in eigen handen krijgen?

De Jagers[bewerken]

Zavac heeft een grote voorsprong en weet zich te verschuilen in een citadel. Daar wacht hij de komst af van zijn vijanden, de Skandiërs...

Ondertussen zijn Hal en zijn vrienden op zoek naar deze piraat, die nog steeds de Andomal in zijn bezit heeft. Het lijkt erop dat Rikard, de schipper Zavacs vroegere bondgenoot, hen kan vertellen waar ze Zavac kunnen vinden, maar is deze man wel te vertrouwen?

En als ze dan eindelijk oog in oog komen te staan met Zavac, zullen de Reigers dan de Andomal terug te pakken krijgen en die naar Skandia kunnen brengen, of zal Zavac hen allemaal overwinnen en uitmoorden?

De Slaven Van Socorro[bewerken]

Dit is het vierde Broederband-boek - oftewel het eerste deel in de tweede trilogie.

Hal en zijn Reigers zijn terug naar Skandia gekeerd nadat ze Zavac en zijn helpers hebben verslagen en de Andomal hebben heroverd. Nu hun eer gered is, kunnen ze zich concentreren op een nieuwe vijand: Tursgud. De leider van de Haaien-broederband is van een oude rivaal in een verbitterde vijand veranderd. Nu is Tursgud een piraat en slavenhandelaar geworden. Nadat Tursgud 12 Araluenen heeft gevangen genomen om als slaven te verkopen, besluiten de Reigers om actie te ondernemen... samen met een van de beste Grijze Jagers van Araluen, Gilan!

De Schorpioenberg[bewerken]

Koning Duncan van Araluen heeft een dringende opdracht voor Hal en zijn broederband de Reigers. De moordaanslag op zijn dochter, prinses Cassandra, is weliswaar verijdeld, maar de koning is bang dat de daders - leden van de gevreesde Schorpioensekte - niet zullen rusten voordat ze hun opdracht hebben vervuld. De Reigers gaan samen met Grijze Jager Gilan naar de woestijn van Arrida, op zoek naar de leider van de sekte. Kunnen Hal en zijn vrienden voorkomen dat de prinses alsnog wordt vermoord?

Personages[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
 • Hal Mikkelson is de leider van de Reigers. Hij is half Skandiër en half Aralueen. Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat hij veel meer strategisch inzicht heeft dan andere Skandiërs én dat hij door alles geïntrigeerd is en constant nieuwe dingen uitvindt. Hals vader is jaren geleden gestorven en zijn moeder is nu geen slavin meer, maar leeft als normale vrouw in Skandia. Hal ontdekt dat er betere en snellere manieren zijn om te varen op zee, iets wat later door andere Skandiërs zal overgenomen worden (zie De Grijze Jager Boek 10: De Keizer van Nihon-Ja). Hall is, op zijn zestiende, waarschijnlijk één van de jongste skirls (kapiteins) ooit. Zijn schip, de Reiger, is zijn creatie. Het lijkt erop dat Hal gevoelens ontwikkelt voor Lydia. Dat vind Lotte (op wie hij in het eerste boek verliefd was) natuurlijk niet leuk.
 • Thorn was de beste vriend van Hals vader, Mikkel Mikkelson. Maar toen die vermoord werd ging het bergafwaards met Thorn: hij waste zich niet, begon te drinken, leidde een eenzaam leven,... Bovendien was Thorn na het gevecht waar Mikkel stierf zijn hand kwijtgeraakt, doordat de mast kapot ging en daarbij met zijn arm in de touwen verstrikt raakte, wat hem helemaal brak. Thorn was namelijk drie jaar achter elkaar de Maktig geweest: de sterkste en machtigste krijger van heel Skandia, iets dat nooit eerder is voorgekomen. Thorn houdt zielsveel van Hal en het was onder andere voor Hal dat hij stopte met drinken. Hal schenkt hem een cadeau, waardoor hij gedeeltelijk opnieuw zijn afgehakte arm kan gebruiken. Thorn was geen lid van de Broederband de Reigers, hij werd een lid van de broederband in het derde boek. Thorn houdt er van om Lydia te plagen, hij doet dit omdat hij aan haar gehecht is maar dat ziet iedereen behalve Lydia zelf.
 • Stig Olafson is Hals beste (en in het begin enige) vriend. Dit komt omdat ook Stig als buitenstaander wordt beschouwd, door een misdaad die zijn vader beging. Stig raakt makkelijk zijn zelfbeheersing kwijt, maar doorheen de reeks leert hij hoe hij zich moet inhouden. Stig wordt verliefd op Nina in het eerste boek. Later wordt hij verliefd op Lydia. Stig is eerste stuurman op de Reiger.
 • Ingvar is een Skandische beer. Hij is ontzettend groot zwaar en sterk, maar heeft slechte ogen en kan daardoor niet goed zien, verder dan een meter. Hij beschouwt zichzelf dan ook dikwijls als een blok aan het been bij de rest van de groep, totdat Hal de Morzel uitvindt: een grote kruisboog die enkel Ingvar kan bedienen. De rest is namelijk niet sterk genoeg.
 • Jesper is nog een lid van de Reigers. Hij is van oorsprong een dief. Die "job" zorgt ervoor dat hij heel snel kan rennen, sneller dan wie ook van de Reigers. Hij kan ook goed in zijn omgeving opgaan; hierin lijkt hij wel wat op de Grijze Jagers. Samen met Stefan hijst hij de zeilen op de Reiger
 • Edvin is nog een van Hals vrienden. Hij kan goed koken en heeft tijdens de broederbandtraining extra lessen in verzorging (EHBO) genomen. Hij is de stilste maar wel de slimste op de Reiger.
 • Stefan staat bekend als de mimiek van de Reigers. Hij kan met zijn stem wie dan ook nadoen - je hoort het verschil niet. Dat zorgt dikwijls voor grappige situaties, vooral wanneer hij Ulf of Wulf nadoet. Samen met Jesper hijst hij de Zeilen op de Reiger
 • Ulf en Wulf zijn een tweeling en hebben over alles ruzie. Ze lijken zo erg op elkaar dat zelfs hun eigen ouders hen niet uit elkaar kunnen houden. Bovendien zitten ze de hele tijd te bekvechten, meestal over de meest onbenullige zaken. Enkel Hal kan hen onder controle houden, hoewel dat soms wel onder bedreiging gebeurt, dat Ingvar ze een handje helpt om te stoppen met ruzie maken. Zij reven het zeil aan boord
 • Lydia is een meisje dat in Limmat woonde. Toen Zavac de stad aanviel, werd haar grootvader - Lydia's enige familielid - gedood. Lydia sluit zich hierop bij de Reigers aan, die haar op zee vinden in het bootje waarmee ze ontsnapte. Ze kan zeer goed overweg met een atlatl: een soort werpwapen met pijlen. Het lijkt erop dat ze gevoelens ontwikkeld voor Hal. Maar ze twijfelt nog over haar gevoelens want ze vindt Stig en Ingvar ook leuk.'
 • Svengal komt, net als Erak, al voor in De Grijze Jager. Hij is nu de skirl van de Wolfswind, Eraks oude schip. Op bevel van Erak gaat hij de Reigers achterna om hen te helpen, maar moet na de strijd in Limmat achterblijven omdat zijn schip te zwaar beschadigd is.
 • Erak Stervolger speelt dus ook mee in De Grijze Jager. Hij is ook in deze reeks de oberjarl en maakt nog graag een vaart met de Wolfswind. Svengal merkt in het tweede boek op tegen Hal dat Erak zich waarschijnlijk meer zorgen maakt om zijn schip dan om Svengal.
 • Tursgud is de leider van de Haaienbroederband en de grootste tegenstander van de Reigers in het eerste boek. Hij is een gevaarlijke Skandiër, die geen geweld schuwt en wel eens de regels durft overtreden. Bovendien is hij ook wreed en arrogant. Dit komt doordat zijn vader de "Maktig" is. Zijn arrogantie leidt ertoe dat bijna iedereen hem haat, zelfs in zijn eigen broederband. In het vierde boek geeft zijn vader hem een eigen schip. Hij en zijn mannen worden echter piraten en slavenhandelaars.
 • Rollond is de leider van de Wolvenbroederband. Hij komt goed overeen met de Reigers, maar helaas moeten hij en zijn mede-Wolven de strijd opgeven. Ze worden gediskwalificeerd omdat hun schip kapot gaat tijdens een opdracht bij de broederbandtraining. In het vierde boek wordt hij verliefd op Lydia, maar zij moet niets van hem weten.
 • Barat is de leider van de Limmataanse rebellen. Hij heeft totaal geen vertrouwen in Hals plannen en probeert constant tegenwerpingen te maken en zijn gezag te ondermijnen. Hij wordt door bijna iedereen geminacht, o.a. vanwege zijn arrogantie, zelfs door een aantal van zijn eigen mannen. Op het einde van het tweede boek stelt hij dat Lydia zijn vrouw zal worden. Lydia, die dat totaal niet ziet zitten, vlucht met de Reigers, Zavac achterna.
 • Zavac, is de grote slechterik. Hij steelt de Andomal van de Skandiërs, hun grootste heiligdom. Hal en de andere Reigers, die de Andomal moesten bewaken maar hier niet in slaagden, achtervolgen hem sindsdien. Zavac schuwt geen doodslag, moord, omkoperij of wat dan ook. Hij is een Magyaraan, en zoals velen van zijn volk een piraat. De Magyaranen hebben over het algemeen geen al te beste reputatie, maar Zavac slaat alles. Zavac is de eigenaar van het piratenschip de Raaf, dat helemaal zwart geschilderd is - helemaal in de stijl van Zavacs hart.
 • Rikard is de vroegere stuurman van de Pijlstaart. In Limmat wordt hij gevangengenomen door Thorn.
 • Lotte komt in het eerste boek voor en is verliefd op Hal. Tursgud is daarom erg jaloers op Hal. Als ze merkt dat Hal meer iets voor Lydia voelt, wordt ze jaloers.
 • Nina komt enkel in het eerste boek voor. Ze is de beste vriendin van Lotte en is verliefd op Stig. Later wordt ze net als Lotte jaloers op Lydia omdat Stig meer aandacht voor Lydia heeft dan voor haar.
 • Kloef is een grote berghond die mensen die verdwaalden in de bergen moet redden. Hij komt voor het eerst in het vierde boek voor. Hal heeft hem tegen de wil van zijn moeder in huis genomen. Wanneer de Reigers in het vierde boek naar Araluen gaan, komt Kloef mee. Kloef heeft de vervelende gewoonte om alles wat hij tegenkomt kapot te bijten. Daardoor is hij niet een van de favoriete dieren van Erak, want Kloef heeft een voorkeur voor Eraks spullen. Ze is vaak een grote hulp voor de Reigers.
 • Ophelia komt voor in het vierde boek. Zij is een van de twaalf Aralueense slaven die door de Reigers werden bevrijd. Op het feest dat voor de Reigers wordt gegeven aan het einde van het boek bedankt ze Hal en zegt dat ze hem geweldig vindt. Ophelia geeft hem daarna een kus, wat tot jaloezie van Lydia leidt.

Steden[bewerken]

 • Hallasholm is de hoofdstad van Skandia. Dit is waar Erak regeert over Skandia. Het is de thuisstad van de Reigers.
 • Schuilbaai hier schuilden de Reigers voor een grote storm tijdens hun achtervolging op Zavac die de Andomal had gestolen.
 • Skegal is een klein handelsdorpje waar de Reigers tijdens hun achtervolging op Zavac stoppen om etenswaren en gereedschap te kopen. Hier horen ze voor het eerst de geruchten over Zavac die opweg naar Limmat zou zijn.
 • Limmat is de thuisstad van Lydia. Het is een zeer rijke stad door de edelsteenmijn ernaast. Deze stad wordt geplunderd en bezet door Zavac en zijn piraten.
 • Raguza is de grote piratenstad.
 • Socorro is een stad met een grote slavenmarkt aan de Constante Zee. Hier brengt Tursgud de twaalf Aralueense slaven naartoe om ze te verkopen. Bijna het gehele vierde boek speelt zich hier af.

Landen[bewerken]

 • Skandia is het thuisland van de Reigers. Het wordt bestuurd door oberjarl Erak.
 • Araluen is het land van de Grijze Jagers. Het land wordt bestuurd door koning Duncan en later door kroonprinses Cassandra (Evanlyn). In het vierde boek gaan de Reigers naar Araluen.
 • Kusten van de Constante Zee: hier liggen onder andere Socorro en Limmat. Deze steden komen in het tweede en vierde boek voor.