Bronkhorst (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bronkhorst
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Bronkhorst (plaats)
Bronkhorst (plaats)
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Bronckhorst
Coördinaten 52° 5′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2010) 157
Detailkaart
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Foto's
Kerk van Bronkhorst
Kerk van Bronkhorst
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bronkhorst is een stad gelegen aan de IJssel in de gemeente Bronckhorst in de Nederlandse provincie Gelderland.

De gemeente is genoemd naar dit stadje, dat slechts 157 inwoners heeft.

Geschiedenis[bewerken]

Heren van Bronckhorst[bewerken]

Het stadje is ontstaan als versterkte boerennederzetting bij het voormalige kasteel Bronkhorst, het stamslot van de Heren van Bronckhorst die in de middeleeuwen vooraanstaande edellieden waren. Van het kasteel is de heuvel bewaard en zijn kleine restanten te zien. Bronkhorst verkreeg in 1482 stadsrechten. Door een stadsbrand in 1633 zijn alle middeleeuwse huizen verwoest; Bronkhorst heeft daarentegen enkele goed gerestaureerde stadsboerderijen. De Hervormde kerk is wel na de brand hersteld.

Stad[bewerken]

Hoewel het maar een gering aantal huizen en inwoners telt, heeft het in 1482 stadsrechten verkregen. Het profileert zich toeristisch als kleinste stad van Nederland, hoewel Staverden (gem. Ermelo), Eembrugge (gem. Baarn) en Sint Anna ter Muiden (voormalige Hanzestad, nu gemeente Sluis) minder inwoners tellen.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Bronkhorst is een beschermd stadsgezicht. Bronkhorst telt 38 rijksmonumenten waaronder een joodse begraafplaats. Het plaatsje bezit ook thans een grote toeristische waarde.

Dickens Shop[bewerken]

In een voormalige stadsboerderij is sinds 1988 een Dickens Museum annex rariteitenwinkel en theaterzaaltje gevestigd. Jaarlijks vindt in Bronkhorst in december een festival 'Dickens in Bronkhorst' plaats.[1]

Verkeer en vervoer[bewerken]

  • Vanuit Brummen kan men Bronkhorst bereiken door middel van een pont over de IJssel. Deze overtocht kan ook met de auto gemaakt worden, het nadeel is dat de auto's dan dwars door het stadje moeten, wat in het weekend op bepaalde uren verboden is.
  • Het Trekvogelpad, LAW2, loopt langs Bronkhorst, evenals het Graafschappad.

Fotogalerij[bewerken]

Trivia[bewerken]

Het verkeersbord H1, dat de bebouwde kom aangeeft, vermeldt de naam van de gemeente als die verschilt van de plaatsnaam. Dat is hier het geval: de plaatsnaam is Bronkhorst en de gemeente heet Bronckhorst. Op het bord staat dan ook: "Bronkhorst Gem. Bronckhorst".

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zie festival 'Dickens in Bronkhorst'. Onderdeel van dit festival is de voorstelling 'A Christmas carol', in de kapel van Bronkhorst.

Beluister

(info)