Broodbeleg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chocoladepasta als broodbeleg.

Broodbeleg is meestal zoet of hartig voedingswaar dat op brood gegeten worden. De neutrale smaak van brood wordt hierdoor verrijkt en de voedingswaarde neemt toe. Veelal wordt de boterham eerst belegd met een laagje boter of margarine om het geheel wat smeuïger te maken, vooral bij strooibaar beleg, plakjes kaas en vleeswaren.

Als broodbeleg worden vaak gebruikt:

Trivia[bewerken]

  • Een boterham zonder beleg wordt ook wel 'boterham met tevredenheid' genoemd.
  • In tijden van armoede of schaarste door oorlog kreeg men ook wel een boterham met schuifkaas. Dit betekent, dat er slechts een heel klein gedeelte van de boterham met kaas werd bedekt en men dus genoodzaakt werd bij het happen de kaas steeds op te schuiven om zodoende het gevoel te krijgen dat de gehele boterham belegd was.
  • In vroegere tijden werden boterhammen vaak belegd met suiker of met reuzel, en ook gold een boterham met dik boter als een traktatie.
  • Zeer persoonsgebonden is de neiging om verschillende vormen van broodbeleg te combineren. Gangbaar is het beleggen van een boterham met kaas met een paar plakjes tomaat. Velen genieten van de combinatie van kaas en pindakaas, pindakaas en hagelslag of pindakaas en jam. Er is ook een zomerse combinatie van kaas met komkommerschijfjes.
Icoontje WikiWoordenboek Zoek broodbeleg op in het WikiWoordenboek.