Brookesia brygooi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brookesia brygooi
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht: Brookesia (Kortstaartkameleons)
Soort
Brookesia brygooi
Raxworthy & Nussbaum, 1995
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Brookesia brygooi is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[2]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze soort wordt ongeveer 10 centimeter lang en is van andere soorten te onderscheiden door de typische blad-achtige huidflappen op met name staart en kop en in mindere mate de rug. Deze huidflappen geven de dieren een effectieve camouflage omdat maar weinig andere hagedissen een dergelijk goed ontwikkelde aanpassing hebben. De flappen zijn plat en driehoekig, de punten steken boven de staartwortel aan beide zijden ongeveer de helft van de lichaamsbreedte uit en staan zijwaarts gericht. Op het midden van de rug zit een rij kleine huidflapjes die zijwaarts wijzen en op de kop is een grotere flap zichtbaar, die zowel over de hals loopt, als in twee punten boven de kop uitsteken. Hierdoor lijken deze kameleons haasachtige oorschelpen te hebben, maar deze flappen dienen enkel ter camouflage en niet om beter te kunnen horen.

Algemeen[bewerken]

De habitat bestaat uit vochtige, schaduwrijke bossen met open plekken en de kameleon blijft vaak het hele leven in dezelfde vierkante kilometer als de omstandigheden maar niet veranderen. Veel kameleons klimmen graag, en ook deze soort wordt vaak in struiken aangetroffen, maar het grootste deel van het actieve leven wordt tussen de bladeren op de bodem op kleine dieren gejaagd als insecten en wormen. Brookesia brygooi komt voor in westelijk tot zuidwestelijk Madagaskar, een groot bebost eiland voor de oostkust van Afrika. Deze soort werd pas in 1995 beschreven, er is nog niet veel bekend over de details met betrekking tot de voortplanting; wel is bekend dat de soort eierleggend is.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Brookesia brygooi - Website Geconsulteerd 24 december 2012
  • Adcham.com