Brookesia confidens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brookesia confidens
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Female Brookesia confidens from Ankarana.png
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht: Brookesia (Kortstaartkameleons)
Soort
Brookesia confidens
Glaw et al., 2012
Mannetje
Mannetje
Afbeeldingen Brookesia confidens op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Brookesia confidens is een kameleonsoort uit het geslacht kortstaartkameleons (Brookesia) die voorkomt op Madagaskar.[1] Hij behoort tot de groep van B. minima. De soort werd voor het eerst beschreven in 2012.

Naamgeving[bewerken]

De soortaanduiding confidens is Latijn voor "vertrouwen", "zeker". Het verwijst naar het leefgebied van de soort, dat beschermd lijkt. Het wordt niet vernield en is moeilijk bereikbaar, wat de kans vergroot dat de soort overleeft.

Voorkomen[bewerken]

De soort is alleen bekend van een locatie in het nationaal park Ankarana in het noorden van Madagaskar. Hij komt er voor in droog loofwoud en lijkt een voorkeur te hebben voor een specifieke mircohabitat.

's Nachts rust de soort op kleine takken van 5 tot 20 centimeter boven de bodem.

Kenmerken[bewerken]

Exemplaren van B. confidens hebben een lijf van tot 23 millimeter lang. De staart kan circa 14 millimeter lang worden. De soort is bovenaan op de kop, de rug en de staart lichtgrijs tot dof beige. De zijkanten van het lijf zijn bruin, opzij langs de buik is er vage, grijze marmering. Rond de knobbeltjes op de flanken zitten donkerbruine stippen. De ledematen zijn donkerbruin. Waarschijnlijk is dit het kleurenpatroon bij stress. Bij stress kan de soort snel van kleur veranderen en verschijnt er op de buik een brede, vage streep.

Fylogenie[bewerken]

De beschrijvers maakten aan de hand van mitochondriaal DNA de volgende stamboom voor het geslacht Brookesia, waarin B. confidens werd opgenomen:

 Brookesia minima-groep  B. ramanantsoai B. exarmata B. dentata

 B. minima
 B. karchei B. peyrierasi
 B. tuberculata B. confidens

  B. micra
 B. tristis B. desperata


Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database – Brookesia confidens

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Brookesia confidens - Website Geconsulteerd 24 december 2012
  • Glaw, F., Köhler, J., Townsend, T.M. & Vences, M., 2012. Rivaling the World's Smallest Reptiles: Discovery of Miniaturized and Microendemic New Species of Leaf Chameleons (Brookesia) from Northern Madagascar. PLoS ONE 7(2): e31314. DOI:10.1371/journal.pone.0031314