Brookesia minima

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brookesia minima
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2011)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht: Brookesia (Kortstaartkameleons)
Soort
Brookesia minima
Boettger, 1893
Brookesia minima op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Brookesia minima is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[2] Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort.

Beschrijving[bewerken]

Met een lengte van nog geen 10 centimeter inclusief staart, mannetjes blijven wat kleiner en smaller, is dit een van de kleinste soorten kameleons. De staart steekt in tegenstelling tot de meeste kameleons recht naar achteren waarmee de kameleon op een takje lijkt. Dit wordt versterkt door de bruine kleuren en de onregelmatige bultjes en lichtere kleuren op de bovenzijde van het lichaam, die lijken op een mosachtige begroeiing. De kleur van de rest van het lichaam is grijsachtig bruin. Brookesia minima heeft daarnaast geen oorkwabben, kammen, of andere kenmerken, wel zijn de ogen duidelijk kameleonachtig en is de kop wat afgeplat.

Algemeen[bewerken]

Leefgebied

Brookesia minima leeft alleen op het eilandje Nosy Bé, gelegen ten noordwesten van het veel grotere eiland Madagaskar, ten zuidoosten van Afrika. Het is in tegenstelling tot de meeste kameleons een bodembewoner die niet klimt maar leeft in of net boven de strooisellaag en tussen de bladeren jaagt op kleine geleedpotigen. Het is een vrij actieve soort, die soms agressief doet naar soortgenoten maar de dieren leven vaak relatief dicht op elkaar voor kameleons, die meestal een groot territorium hebben. De vrouwtjes zetten twee eitjes af per legsel, maar doen dit meerdere keren achter elkaar. De onooglijk kleine eitjes zijn moeilijk op te sporen.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Brookesia minima - Website Geconsulteerd 24 december 2012
  • Adcham.com

Verwijzing