Brouwerij Omer Vander Ghinste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brouwerij Bockor)
Ga naar: navigatie, zoeken
Brouwerij Omer Vander Ghinste
De brouwerij
De brouwerij
Algemene informatie
Naam Brouwerij Omer Vander Ghinste
Locatie Bellegem
Eigenaar familie Vander Ghinste
CEO Omer-Jean Vander Ghinste
Oprichting 1892
Productie 42.000 hl/jaar
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Voormalig Ghinst pils, Bellegems Bruin
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
De brouwzaal met koperen ketels

Brouwerij Omer Vander Ghinste, van 1976 tot 2014 Brouwerij Bockor geheten, is een Belgische familiebrouwerij te Bellegem (deelgemeente van de stad Kortrijk).

Geschiedenis[bewerken]

In 1892 kocht Remi Vander Ghinste een huis met brouwerijgebouwen voor zijn zoon Omer. Dit betekende de start van de familiebrouwerij. Het eerste bier dat gebrouwen werd, was Ouden Tripel (het huidige Vanderghinste oud bruin). Omer Vander Ghinste huwde daarna met Marguerite Vandamme, kleindochter van Felix Verschuere, die eigenaar was van Malterie en Brasserie Le Fort.[1] Door het vroegtijdig overlijden van haar ouders en grootvader erfde Marguerite in 1911 het bedrijf van haar grootvader. Dit betekende een plotse, forse uitbreiding voor de brouwerij van Omer Vander Ghinste. (In 2013 werd het bier Brasserie LeFort uitgebracht als eerbetoon aan deze vroegere brouwerij.) In die tijd hadden bieren nog geen echte naam. Daarom werden ze bieren Omer Vander Ghinste genoemd. Dezelfde Marguerite gaf de raad alle eerstgeboren jongens in de familie om praktische redenen "Omer" te noemen: de brouwerij plaatste glas-in-loodramen in de cafés met daarin verwerkt "Bieren Omer Vander Ghinste". Als de naam Omer behouden bleef, konden de ramen ook blijven.

In 1938 veranderde men de naam "Ghinst pils" in "Bockor Pils", een samenstelling van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or": de gouden pint. Bockor Pils staat voornamelijk sterk in het zuiden van West- en Oost-Vlaanderen. In 1976 werd de brouwerij naar dit pilsmerk vernoemd.

Anno 2013 bedraagt de omzet circa 42.000 hl/jaar.

De brouwerij kondigde in 2014 aan dat ze zich weer tot Brouwerij Omer Vander Ghinste zou omdopen. De familie Vander Ghinste, intussen aan de vijfde generatie toe, wil het familiekarakter meer in de kijker stellen.[2]

Bieren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. S. Vanrafelghem: Een glas nostalgie. De Standaard Magazine, 14 december 2013, 45.
  2. Naamsverandering brouwerij Omer Vander Ghinste, De redactie, 8 januari 2014