Brownie (gerecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brownies met nootjes
Brownies met stukjes chocola

Een brownie of chocoladebrownie is een van oorsprong Amerikaans nagerecht of snack, bestaande uit een vrij dicht plat gebak gemaakt van chocolade, en gebakken op een bakplaat.[1] Behalve chocolade kunnen brownies een groot aantal ingrediënten bevatten, zoals noten, chocoladevlokken en rozijnen.

Brownies worden doorgaans met de hand gegeten, vaak samen met melk of koffie. Soms worden ze warm geserveerd met ijs, vooral in restaurants. Brownies variëren in dichtheid, maar de meeste zijn compact en kleverig.

Oorsprong[bewerken]

Brownies werden voor het eerst geserveerd op de World's Columbian Exposition in 1893. Een kok in het Palmer House Hotel[2] bedacht de brownies nadat Bertha Palmer hem had gevraagd om een toetje te maken voor de dames die de expositie bezochten. Ze wilde dat dit toetje kleiner zou zijn dan een stukje cake, en makkelijk met de hand kon worden gegeten. De brownies die de kok toen bedacht bevatten walnoten en een glazuur van abrikoos. Het hotel serveert dit type brownie vandaag de dag nog steeds.[3]

Het recept van brownies zoals men die tegenwoordig het beste kent, dateert uit 1905. Het verscheen voor het eerst in een editie van The South American Cooking School Cook Book door Fannie Pack. Dit recept was echter een referentie naar kleine chocoladecakejes die individueel werden gebakken in bakvormen, en niet echte brownies.[4] Een tweede recept verscheen in 1907 in Lowney’s Cook Book, geschreven door Maria Willet Howard en gepubliceerd door de Walter M. Lowney Company van Boston. In dit recept wordt een extra ei en meer suiker toegevoegd aan de brownies.

Basisrecept[bewerken]

Ingrediënten
Bereiding

Oven op 175 graden Celsius.[8]

Meng eerst suiker, vanillesuiker, zout, cacaopoeder en boter samen tot alles kruimelig is. Voeg er dan de overige ingrediënten (bloem en eieren) bij en meng tot een gladde massa. Doe het mengsel in een ingevette schaal van ongeveer 32 x 25 cm en bak 25-30 minuten of tot de zijkanten iets loskomen. Hoe gaarder, hoe meer “cake”-achtig, of drogere samenstelling. Een meer "cake"-achtig versie is ook te bereiken met een extra ei. Serveer warm met roomijs en vla.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Webster's New World College Dictionary, 4th Edition, 2008.
  2. Extra Info on 190 North's April 8, 2007 Show. 190 North (2007-04-08) Geraadpleegd op 2008-04-18
  3. Uncle Phaedrus Retrieved September 23, 2008.
  4. The Origin of the Brownie Retrieved September 23, 2008.
  5. In plaats van cacaopoeder kan donker chocola gesmolten worden met de boter
  6. Afhankelijk van de maat van de eieren, een ei meer of minder
  7. Minder zout is nodig als gezoute boter wordt gebruikt
  8. 350 graden fahrenheit