BrowserChoice.eu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

BrowserChoice.eu (ook wel Browserkeuzescherm of Browser Choice Screen) is een website die in maart 2010 is gemaakt als resultaat op de zaak tussen Microsoft en de Europese Unie over marktdominantie van Microsofts besturingssysteem Microsoft Windows, dat zou zijn misbruikt voor het verspreiden van Internet Explorer. De website was gemaakt door Microsoft om het gebruikers makkelijker te maken om een andere browser te installeren.

Browser Choice Screen[bewerken]

De Browserkeuzeschermupdate is een pop-up in Internet Explorer met daarin 12 browsers in een willekeurige volgorde.[1] Het scherm verschijnt enkel voor gebruikers wiens standaard browser Internet Explorer is. De update geldt enkel voor landen die vallen onder de Europese Economie.[2]

Een patch die deze pop-up toonde werd verspreid voor Windows XP, Windows Vista en Windows 7 via Windows Update.[3]

Browser Choice App[bewerken]

Voor Windows 8 wordt het Browser Choice Screen niet gebruikt. Microsoft heeft voor deze versie van zijn besturingssysteem een app gemaakt genaamd Browser Choice. Het biedt hetzelfde als het scherm uit Windows XP, Vista en 7.

Windows 7 SP 1[bewerken]

Vanaf mei 2011 tot juli 2012 werd door een bug in de BrowserChoice.eu update voor Windows 7 SP1 het scherm niet getoond. Dit werd pas 14 maanden na het begin van het probleem ontdekt en opgelost. Microsoft heeft hierdoor een boete gekregen van 561 miljoen euro.

Gesommeerde browsers[bewerken]

Het keuzescherm toont twaalf browsers in een willekeurige volgorde. De eerste vijf browsers - Internet Explorer, Maxthon, Mozilla Firefox, Opera en Google Chrome - staan in een willekeurige volgorde, maar altijd op de eerste vijf plaatsen. Deze groep vertegenwoordigd direct de drie grootste render-engines: Trident, Gecko en WebKit. Als men naar rechts scrolt volgen er nog zeven andere browsers. Dit zijn Avant Browser, Comodo Dragon, K-Meleon, Lunascape, Rockmelt, SRWare Iron en SlimBrowser. Allen maken gebruik van een of meerdere van de drie voorgaande render-engines.

Revisies[bewerken]

In augustus 2010 verwijderde Microsoft GreenBrowser en Sleipnir uit het scherm en verving ze met Lunascape en SRWare Iron.[4]

In november 2011 bracht Microsoft het aantal secundaire browsers terug van zeven naar zes. Ze verwijderde Flock (dat niet meer werd ontwikkeld) en SlimBrowser, Sleipnir werd weer toegevoegd aan het scherm.

In februari 2012 breidde Microsoft het aantal secundaire browsers terug uit naar zeven: Comodo Dragon en Rockmelt werden toegevoegd en Sleipnir werd opnieuw verwijderd.

In augustus 2012 verwijderde Microsoft Apple Safari uit de lijst en Maxthon nam diens plaats in als primaire browser in de lijst. SlimBrowser werd terug toegevoegd aan de secundaire browsers.

Overzicht van browsers[bewerken]

Browser Status Rang
Avant Browser Aanwezig Secundair
Comodo Dragon Aanwezig Secundair
Flock Verwijderd Secundair
Google Chrome Aanwezig Primair
GreenBrowser Verwijderd Secundair
Internet Explorer Aanwezig Primair
K-Meleon Aanwezig Secundair
Lunascape Aanwezig Secundair
Maxthon Aanwezig Primair
Mozilla Firefox Aanwezig Primair
Opera Aanwezig Primair
Rockmelt Verwijderd Secundair
Safari Verwijderd Primair
Sleipnir Aanwezig Secundair
SlimBrowser Verwijderd Secundair
SRWare Iron Aanwezig Secundair

Referenties[bewerken]

  1. The Browser Choice Screen for Europe: What to Expect, When to Expect It. Microsoft (19 februari 2010) Geraadpleegd op 24 juni 2011
  2. http://www.microsoft.com/Presspass/press/2009/dec09/12-16Statement.mspx
  3. Microsoft liefert Web-Browser-Auswahlfenster ab 17. März aus
  4. Site as at 2010-08-22 and 2010-08-28 from Internet Archive