Bruce Dern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bruce Dern
Bruce Dern in Cannes in 2013
Algemene informatie
Volledige naam Bruce MacLeish Dern
Geboren Chicago, 4 juni 1936
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1960-
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bruce MacLeish Dern (Chicago (Illinois), 4 juni 1936) is een Amerikaans acteur. Bruce Dern is sinds 1960 te zien in meer dan 120 producties. Bekende rollen speelde hij onder meer in Marnie, Family Plot, Coming Home, The Burbs, Last Man Standing, Monster, Nebraska en The Hateful Eight.

Dern werd twee keer genomineerd voor een Oscar, de eerste keer was in 1979 als beste mannelijke bijrol voor de film Coming Home en de tweede keer was in 2014 als beste mannelijke hoofdrol voor Nebraska.

Hij speelde met name in de jaren zestig veel gastrollen in series als Gunsmoke, Bonanza, The F.B.I., The Fugitive en Rawhide. Dern moest voor zijn rol in The Cowboys John Wayne doodschieten. Hij heeft hier achteraf zelfs enkele doodsbedreigingen door ontvangen.

In 2007 bracht hij het boek Things I've Said, But Probably Shouldn't Have: An Unrepentant Memoir uit, samen met Christopher Fryer en Robert Crane.

In 2010 kregen Bruce Dern, zijn ex-vrouw Diane Ladd en hun dochter Laura alle drie een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

Privé-leven[bewerken | brontekst bewerken]

Dern trouwde in 1960 met Diane Ladd, nadat hij eerder met Marie Dean getrouwd was. Bruce en Diane kregen samen een dochter, Laura Dern, die later ook bekend werd als actrice. In 1969 scheidde hij van Ladd en trouwde op 20 oktober van dat jaar met Andrea Beckett, met wie hij nog steeds getrouwd is.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]