Bruno Ganz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bruno Ganz
Ganz in 2017
Algemene informatie
Geboren 22 maart 1941
Overleden 16 februari 2019
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werk
Jaren actief 1960 - 2019
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bruno Ganz (Zürich, 22 maart 1941Wädenswil, 16 februari 2019) was een Zwitserse acteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ganz' vader kwam uit Zwitserland en zijn moeder uit het noorden van Italië. Vanaf de tijd dat hij naar de universiteit ging besloot hij acteur te worden. Hij had een aantal theatersuccessen totdat hij in 1960, op 19-jarige leeftijd, zijn eerste filmrol speelde in Der Herr mit der schwarzen Melone. Ondanks de steun die Ganz kreeg van acteur Gustav Knuth in die film, was zijn optreden niet succesvol. Daarna had hij in een aantal toneelstukken zoveel succes dat het Duitse tijdschrift Theater heute Ganz uitriep tot 'Schauspieler des Jahres' (Acteur van het jaar). Vervolgens speelde hij in Faust van regisseur Peter Stein.

Ganz' doorbraak in de filmindustrie kwam met de film Sommergäste uit 1976. Hij speelde een aantal grote rollen in diverse Europese en Amerikaanse producties. Hij werkte met de regisseurs Werner Herzog, Wim Wenders, Éric Rohmer en Francis Ford Coppola. In 1979 speelde hij samen met Klaus Kinski in Nosferatu: Phantom der Nacht. Zijn optreden als Adolf Hitler in de film Der Untergang uit 2004 werd vaak geprezen. Berucht is de scène waarin Hitler in de bunker zijn generaals uitscheldt. Bruno Ganz gaf toe soms enkele seconden sympathie te kunnen voelen voor Hitler en sommigen vreesden dat de film neonazi's zou kunnen inspireren. Anderen vonden het een hele prestatie om het einde van Hitlers leven en de slag om Berlijn zo realistisch in beeld te brengen.

Ganz trouwde in 1965 met Sabine. Zij kregen in 1972 een zoon Daniël. Later leefde hij langdurig samen met de Berlijnse fotografe Ruth Walz. Ganz woonde in Zürich en deels ook in Venetië en Berlijn.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bruno Ganz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.