Brussels Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brussels Airlines
IATA

SN

ICAO

BEL

Roepletters

BEE-LINE

Een Airbus A319 van Brussels Airlines
Een Airbus A319 van Brussels Airlines
Opgericht 7 november 2006
Eerste vlucht 25 maart 2007
Hubs Brussels Airport
Vloot 47 (+3 bestellingen)
Bestemmingen 70
Frequent flyer-programma Miles & More
Alliantie Star Alliance
Moederbedrijf SN Airholding NV/SA (55%)
Deutsche Lufthansa AG (45%)
Hoofdkantoor Vlag van België Diegem, België
Sleutelfiguren
Website www.brusselsairlines.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
b.house, het hoofdkantoor van Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België. De maatschappij heeft haar thuisbasis op Brussels Airport en haar hoofdkantoren in het b.house vlak bij de luchthaven.

Geschiedenis[bewerken]

Brussels Airlines werd gevormd toen SN Brussels Airlines en Virgin Express fuseerden op 7 november 2006.

SN Brussels Airlines[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie SN Brussels Airlines voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
BAE 146-200 van SN Brussels Airlines

Op 23 mei 1923 richtte de Belgische staat Sabena op, de eerste nationale luchtvaartmaatschappij van België. Aan het eind van de jaren 80 kwam Sabena in financiële problemen. In mei 1995 werd Sabena overgenomen door Swissair waarna Sabena kort een betere periode kende. Maar na de aanslagen op 11 september 2001 stortte de luchtvaartbranche in en als gevolg hiervan werd Sabena op 7 november 2001 failliet verklaard. De winstgevende dochteronderneming van Sabena, DAT werd overgenomen door de SN Air Holding NV en later getransformeerd naar SN Brussels Airlines. SN Brussels had een uitgebreid netwerk in Europa en vloog ook naar Afrika.

Virgin Express[bewerken]

Boeing 737-300 van Virgin Express
1rightarrow blue.svg Zie Virgin Express voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Virgin Express was een lagekostenmaatschappij die in 1996 voortvloeide uit EBA (EuroBelgianAirlines). Na het faillissement van Sabena besloot Virgin Express de markt in te nemen. Virgin Express vloog op populaire bestemmingen met 10 vliegtuigen, vooral in het Middellandse Zeegebied.

Fusie[bewerken]

Op 5 oktober 2004 ondertekenden de holdings SN Airholding en Virgin Express Holdings een overeenkomst om de respectievelijke luchtvaartmaatschappijen SN Brussels Airlines en Virgin Express onder gezamenlijk aandeelhouderschap te brengen. Dit betekent dat de aandelen van Virgin Express Holdings werden overgedragen aan SN Airholding. Op 12 april 2005 waren alle voorwaarden voor het van kracht worden van het akkoord vervuld, en werd de nieuwe raad van bestuur van SN Airholding voorgesteld, met als voorzitter burggraaf Étienne Davignon. Op 19 september 2005 kondigde Rob Kuijpers zijn onmiddellijke ontslag aan vanwege onenigheid met de aandeelhouders over de te volgen koers van het bedrijf na de fusie met Virgin Express.

SN Brussels Airlines en Virgin Express bleven echter nog ongeveer een jaar onder hun eigen merknaam optreden, onder leiding van de nieuwe CEO Neil Burrows.

Op 31 maart 2006 stelde de raad van bestuur het fusieplan voor. SN & Virgin Express zullen tot 1 maatschappij fuseren, die onder een nieuwe naam door het leven zal gaan. Deze nieuwe maatschappij zal ook streven naar een uitbreiding van de lange afstandsvluchten en het harmoniseren van de vloot.

Brussels Airlines[bewerken]

Op 25 maart 2007 ging de maatschappij officieel van start. Dit ging gepaard met het openen van een geheel vernieuwde ruimte voor haar reizigers op Zaventem, de invoer van een nieuw uniform voor de steward(esse)s en een geheel vernieuwd vluchtaanbod en tarieven. Hierbij ontketent Brussels Airlines gelijk een prijzenoorlog met onder andere SkyEurope op de route naar Wenen en Praag en easyJet op de route naar Genève , Nice en Berlijn (Schönefeld).

Op 28 oktober 2007 verdween de callsign "S-Tail" en werd deze vervangen door de nieuwe callsign "Brussels Airlines". Deze werd een aantal weken later weer vervangen door (en) "bee-line" wegens te veel verwarring voor de luchtverkeersleiding op Brussels Airport.

In februari 2008 vervoerde Brussels Airlines zijn vijf miljoenste passagier.

In juni 2008 nam CEO Philippe Vander Putten ontslag. Hij werd opgevolgd door twee managing directors: Michel Meyfroidt, CFO, en Bernard Gustin, topconsulent bij SN Airholding. Sinds 2010 dragen Michel Meyfroidt en Bernard Gustin de titel van 'Co-Chief Executive Officer'.

Op 11 augustus 2010 maakte Brussels Airlines een samenwerking met Club Med bekend. Vanaf april 2011 zal Brussels Airlines chartervluchten uitvoeren voor Club Med. Hierna zullen 80% van de reizigers die met Club Med op vliegvakantie gaan via Brussels Airport met Brussels Airlines vliegen.

Op 21 november 2011 werden de toekomst- en besparingsplannen van Brussels Airlines beschreven in het plan "Beyond 2012-2013". Brussels Airlines wil zich meer gaan toeleggen op intercontinentale vluchten en minder op intra-Europese vluchten. De intercontinentale vluchten zijn het hele jaar door winstgevend terwijl de intra-Europese vluchten enkel winstgevend zijn in het zomerseizoen, in het winterseizoen zijn deze vluchten verlieslatend. Om dit plan tot uitvoering te brengen zullen in 2012 14 toestellen voor intra-Europese vluchten uit de vloot verdwijnen. Begin 2012 werd er een Airbus A330-200 aan de vloot toegevoegd en tegen 2014 wil het bestuur nog eens 2 langeafstandtoestellen aan de vloot toevoegen. Door de vermindering in vluchten en vliegtuigen vielen er 60 ontslagen waarvan het merendeel piloten waren.

Op 1 juni 2012 worden er grote veranderingen doorgevoerd in het bestuur van Brussels Airlines. Michel Meyfroidt -die net als Bernard Gustin co-CEO was- verlaat Brussels Airlines waardoor Gustin alleen aan het hoofd komt te staan. Hiernaast wordt Peter Kranich benoemd als COO en Jan de Raeymaker als CFO. Per januari 2013 is Lars Redeligx Chief Commercial Officer, en volgt daarmee Erik Follet op.

Afrikaanse dochtermaatschappij[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Korongo Airlines voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 11 september 2007 kondigde Brussels Airlines plannen aan om in samenwerking met Hewa Bora Airways een nieuwe Congolese luchtvaartmaatschappij op te richten. De bedoeling was om de eerste Congolese luchtvaartmaatschappij te creëren die volgens Europese veiligheidsnormen zou opereren. Deze luchtvaartmaatschappij kreeg de naam airDC. Gehoopt werd dat de maatschappij in het voorjaar van 2008 van start kon gaan met het uitvoeren van binnenlandse vluchten vanaf Luchthaven N'djili. Deze datum werd echter steeds uitgesteld en op 15 december 2009 kondigde Brussels Airlines de oprichting van Korongo aan, een andere Congolese maatschappij die gebaseerd zou zijn op de luchthaven van Lubumbashi. Hiermee bleek het AirDC-project van de baan te zijn. Voor de oprichting van deze maatschappij werkt Brussels Airlines samen met George Forrest International en lokale Congolese investeerders. De eerste vlucht van Korongo was gepland voor het voorjaar van 2010 maar doordat de Congolese overheid weigerde om Korongo Airlines to voorzien van alle benodigde vergunningen moest de eerste vlucht uitgesteld worden. Vermoedelijk wou de overheid de vergunningen niet afleveren omdat men bang is dat de plaatselijke luchtvaartmaatschappijen -waarin vele Congolese topfiguren belangen hebben- de investeringen die nodig zijn om te kunnen concurreren met Korongo niet aankunnen.[1] Begin 2012 kreeg Korongo toch de benodigde vergunningen en op 16 april 2012 vond de eerste vlucht plaats.

Participatie van Lufthansa[bewerken]

Op 15 september 2008 kondigden Wolfgang Mayrhuber, algemeen directeur van Lufthansa en Étienne Davignon, voorzitter van de raad van Bestuur van SN Airholding de ondertekening van een akkoord aan waarbij Lufthansa eerst een kapitaalsinvestering levert van 65 miljoen euro, en hiermee een minderheidsaandeel van 45% verkrijgt in SN Airholding NV, met in een tweede fase een volledige integratie van de Belgische luchtvaartmaatschappij in de Lufthansa Group. De overeenkomst moet wel nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten, de raden van bestuur en de aandeelhouders van de betrokken maatschappijen.

Zeven jaar na het faillissement van Sabena, waarin Swissair een aandeel van 49,5% bezat sinds 1995, begint het integratieproces van Brussels Airlines in Lufthansa. Dit zal gebeuren op een wijze die zeer gelijkaardig is aan de integratie van Swiss in Lufthansa in 2005.

Overzicht transactie
 1. Verwerving door Lufthansa van 45 procent van de aandelen van het moederbedrijf SN Airholding NV na goedkeuring Mededingingsautoriteiten
 2. Ontwikkeling gezamenlijk vluchtaanbod en lidmaatschap van Star Alliance. Dit werd op 11 december 2008 bevestigd. Brussels Airlines werd op 9 december 2009 lid van de grootste luchtvaartalliantie ter wereld.
 3. Aanpassing en verzekering van de verkeersrechten.
 4. Een calloptie die uitvoerbaar is vanaf 2011 maakt het Lufthansa mogelijk om dan, na de verzekering van de verkeersrechten, de volledige overname van SN Airholding NV en Brussels Airlines te realiseren[2]

Service[bewerken]

Een Business Lounge van Brussels Airlines op Brussels Airport

Shorthaul-vluchten[bewerken]

Bij de opstart van Brussels Airlines konden de passagiers op een korteafstandsvlucht kiezen uit twee reisformules: economy en economy +. Vanaf de lente van 2009 wordt er ook op de korte afstand businessclass aangeboden, dit was een vereiste om toe te mogen treden tot Star Alliance. Op 1 september 2014 werd er nog een vierde reisformule toegevoegd. Op heden kan men kiezen uit volgende reisformules:

Check & Go

 • Retourtarief vanaf 69 euro
 • 12 kg handbagage plus extra voorwerp inbegrepen
 • Gratis stoelkeuze vanaf 24u voor vlucht
 • Gratis dagblad te downloaden op tablet/smartphone

Light & Relax

 • 23 kg ruimbagage bovenop handbagage
 • Gratis stoelkeuze bij boeking
 • Gratis vlucht wijzigen naar eerder op de dag
 • Boeking te wijzigen tegen toeslag

Flex & Fast

 • Boeking volledig flexibel
 • Prioriteit op luchthaven
 • Middelste stoel in de rij vrij indien mogelijk
 • Gratis snack aan boord
 • Tegen betaling toegang tot lounge
 • Gratis krant aan boord

Bizz & Class

 • Twee stukken ruimbagage van 32kg en twee stukken handbagage van 16 kg toegestaan
 • Boeking volledig flexibel
 • Prioriteit op luchthaven
 • Middelste stoel in de rij vrij
 • Warme premium maaltijd
 • Toegang tot lounge

Longhaul-vluchten[bewerken]

b.economy:

 • Traditionele economyclass

b.business:

 • Traditionele businessclass met onder meer een stoel die volledig plat gelegd kan worden

Inflight entertainment[bewerken]

Elke passagier op een langeafstandsvlucht van Brussels Airlines beschikt over een persoonlijk aanraakscherm met een diagonaal van 22,6 cm (8,9”) in economy class en 39 cm (15,3") in business class. Hierop kan men onder meer 100 uur aan films en documentaires raadplegen maar ook muziek beluisteren, boeken lezen en spelletjes spelen. Op het scherm kan ook gekeken worden naar live beelden van rondom het vliegtuig die gemaakt worden door camera's die op verschillende plaatsen in het vliegtuig opgesteld zijn. Rondom het scherm is er een aansluiting voorzien voor een hoofdtelefoon en een USB-aansluiting die gebruikt kan worden om apparaten op te laden. In businessclass is er ook een videoaansluiting voorzien zodat ook video's van externe apparaten op het ingebouwde scherm afgespeeld kunnen worden.

Codeshare[bewerken]

Brussels Airlines heeft codeshare-akkoorden met de onderstaande luchtvaartmaatschappijen.[3][4]

Vloot[bewerken]

Brussels Airlines Airbus A319
Een Airbus A320 van Brussels Airlines
Een Airbus A330-200 van Brussels Airlines (toen nog met de Zwitserse registratie van Swiss)
Brussels Airlines Airbus A330-301 (oo-sfm) stijgt op op Brussels Airport
Een AVRO RJ-100 van Brussels Airlines
Een Bombardier Dash 8 Q400 die Brussels Airlines van Flybe leased
Vloot Brussels Airlines (januari 2015)[5]
Type Aantal Besteld Zitplaatsen Routes Opmerking
C Y Totaal
Airbus A319-100 18 2 Variabel 141 141 Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika OO-SSC vliegt in Star Alliance-kleurenschema
Airbus A320-200 6 1 Variabel 168 168 Europa en Midden-Oosten OO-SNC en OO-SND vliegen tijdelijk in Rode Duivels-kleurenschema. OO-SNB vliegt voor 4 jaar in Kuifje Schema.
Airbus A330-200 3 0 22 246 268 Afrika, Noord-Amerika
Airbus A330-300 5 0 30 254 284 Afrika, Noord-Amerika OO-SFO vliegt tijdelijk in Rode Duivels-kleurenschema
AVRO RJ-100 12 0 Variabel 97 97 Europa Worden uitgefaseerd tussen najaar 2015 en eind 2016; Vervangen door A319/A320 en wetlease toestellen
Bombardier Dash 8 Q400 3 0 Variabel 70 70 Europa Geleased van Flybe en Tyrolean Airways
Totaal 47 3

Vlootontwikkeling[bewerken]

Een AVRO RJ-85 van Brussels Airlines
Een Boeing 737-300 van Brussels Airlines
Een Boeing 737-400 van Brussels Airlines

2006
Bij het opstarten van Brussels Airlines bestond de vloot uit:

De 10 Boeings 737 kwamen van Virgin Express, de andere toestellen kwamen van SN Brussels Airlines.

2007
In de zomer van 2007 nam Brussels Airlines een vierde Airbus A330-300 (OO-SFW) in dienst. Het toestel is gebouwd in 1994 en kwam over van het failliete Air Madrid.[6]

2008
In 2008 breidde Brussels Airlines haar vloot uit met 1 Airbus A319 en 1 Boeing 737-400.

 • De Airbus A319 (OO-SSP) is gebouwd in 1997 en kwam over van Air France.
 • De Boeing 737-400 (OO-VET) is gebouwd in 1998 en kwam over van JetLite.

Door de economische crisis in 2008 werden 6 BAe146-200's uit de vloot gehaald. Vier van deze toestellen staan sindsdien werkloos op Brussels Airport. De twee andere toestellen worden gebruikt door de Afrikaanse dochtermaatschappij van Brussels Airlines, Korongo Airlines.

2009
Vanaf 2009 werd OO-VEJ, een Boeing 737-400 enkel nog voor charters gebruikt. Een jaar later verliet OO-VEJ de vloot.[7]

2010
In 2010 werden er twee Airbus A319s (OO-SSC en OO-SSD) en een Airbus A330-300 (OO-SFV) geleverd. Op 10 januari begon Brussels Airlines met het wetleasen van twee Embraer ERJ 145s van BMI Regional.

 • Beide Airbussen A319 werden in 1999 nieuw geleverd aan Sabena. Na het faillissement hebben verschillende andere luchtvaartmaatschappijen met de vliegtuigen gevlogen. OO-SSC komt over van NAS Air[8] en OO-SSD van Meridiana.[9]
 • De Airbus A330 werd gebouwd in 1995 en kwam over van Malaysia Airlines[10]. Het toestel werd geleverd op 29 juni 2010 en voerde zijn eerste vlucht voor Brussels Airlines uit op 5 juli 2010.

In 2010 verlieten ook 2 Boeings 737-400 (OO-VBR en OO-VEJ) de vloot.

2011
In 2011 werden zes AVROs RJ-85 en twee Boeings 737-300 vervangen door vier Airbussen A319 en twee Airbussen A320. Hiernaast begon Brussels Airlines op 1 april met het wetleasen van een Bombardier Dash 8 Q400 van Tyrolean Airways[11] en in oktober voegde de maatschappij een Airbus A330-200 toe aan de vloot.

Overzicht leveringen in 2011 [12]
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2011) Eerste vlucht (2011)
Airbus A319 OO-SSR 2010 Mexicana 21 januari 21 februari
Airbus A319 OO-SSQ 2009 Mexicana 11 februari 31 maart
Airbus A320 OO-SNA 2001 Air Berlin 16 februari 23 april
Airbus A320 OO-SNB 2001 Air Berlin 4 april 1 mei
Airbus A319 OO-SSU 2004 easyJet 26 augustus 1 september
Airbus A319 OO-SSV 2004 easyJet 20 september 28 september
Airbus A330-200 OO-SFY 1998 Swiss 7 oktober 12 oktober

2012
In 2012 verlieten 4 Boeing 737-400s en 2 Boeing 737-300s de vloot, deze toestellen werden vervangen door 3 Airbus A320s en 4 Airbus A319s die in 2012 aan de vloot toegevoegd werden. Daarnaast tekende Brussels Airlines in 2012 een overeenkomst met Flybe waardoor Brussels Airlines vanaf 2012 voor 2 jaar 4 Bombardier Dash 8 Q400's zou gaan wetleasen. Deze vier toestellen vervingen twee Embraer ERJ 145s die Brussels Airlines tot 2012 wetleasede van BMI Regional en zeven eigen AVRO RJ-85s die de vloot in 2012 verlieten. In tegenstelling tot de Dash 8 die Brussels Airlines van Tyrolean Airways leased dragen de drie toestellen van Flybe de volledige Brussels Airlines-kleuren.

Overzicht leveringen in 2012
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2012)
Airbus A319 OO-SSW 2007 Iberia 17 januari
Airbus A330-200 OO-SFZ 1998 Swiss 17 februari
Airbus A320 OO-SNC 2002 Air Berlin 28 maart
Airbus A320 OO-SND 2002 Air Berlin 4 April
Airbus A319 OO-SSN 2007 Air Canada 13 juli
Airbus A320 OO-SNF 2006 Aer Lingus 7 augustus
Airbus A319 OO-SSA 2005 Frontier Airlines 14 november
Airbus A319 OO-SSB 2005 Frontier Airlines 13 december

2013

In 2013 werd er een Airbus A330-200 aan de vloot toegevoegd. Het gaat om een toestel dat in 2000 als OO-SFU nieuw geleverd werd aan Sabena.

Overzicht leveringen in 2013
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2013)
Airbus A330-200 OO-SFU 2000 Air Australia 26 april

2014

 • In februari werd er een Airbus A320 aan de vloot toegevoegd, OO-SNG vloog van 2002 tot 2014 voor Air France.
 • In april werd er een Airbus A319 aan de vloot toegevoegd, OO-SSE, gebouwd in 2006, werd overgenomen van Bahrain Air.
 • In juni werd er een Airbus A319 aan de vloot toegevoegd, OO-SSF.
 • In november werd er een Airbus A319 aan de vloot toegevoegd, OO-SSH.

In september verliet OO-DJP -de laatste Avro RJ85 van Brussels Airlines- de vloot, hij voerde zijn laatste commerciële vlucht voor Brussels Airlines uit op 19 september. Ook verlieten 2 Bombardier Dash 8 Q400's de vloot. Deze toestellen gingen terug naar Flybe.

Overzicht leveringen in 2014
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2014)
Airbus A320-200 OO-SNG 2002 Air France 11 februari
Airbus A319 OO-SSE 2006 Bahrain Air 30 april
Airbus A319 OO-SSF 2006 Bahrain Air 18 juni
Airbus A319 OO-SSH 2006 Philippine Airlines 17 november

2015
In 2015 zal een Airbus A319 de vloot verlaten en zal de Bombardier Dash 8 Q400 van Tyrolean Airways stoppen met vluchten uit te voeren voor Brussels Airlines.

Er zullen 2 Airbus A319s en 1 Airbus A320 aan de vloot toegevoegd worden.

Overzicht leveringen in 2015
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2015)
Airbus A319 OO-SSI 2009 Olympic Air 10 maart

Uitvoering[bewerken]

Winter Operations @ Brussels Airport January 2013 (8387465114).jpg

Het logo dat op de staart van de toestellen van Brussels Airlines wordt gevoerd bestaat uit: een "b" samengesteld uit veertien rode bollen. Op het eerste vliegtuig had men dertien bollen geschilderd, maar door commentaar van reizigers - veel mensen geloven immers dat 13 een ongeluksgetal is - werd er een bol toegevoegd. De naam "Brussels Airlines" staat in het donkerblauw op de bovenkant van de romp, voorafgegaan door het logo. Het rood van de bollen is een erfenis van de vliegtuigen van Virgin Express. Het blauw en de geverfde onderkant van de romp zijn erfenissen van SN Brussels Airlines. Bij SN Brussels werd er wel een fellere kleur blauw gebruikt en was het voorste stuk van de romp niet beschilderd waar dit wel het geval is bij Brussels Airlines. Eén toestel vliegt met het kleurenschema van Star Alliance.

Nieuwe vliegtuigstoelen[bewerken]

Brussels Airlines maakt op zijn nieuwste toestellen gebruik van een nieuw soort vliegtuigstoel. Deze stoelen zijn speciaal ontworpen voor de Lufthansa-groep door het Duitse bedrijf Recaro. De nieuwe stoelen verschillen van klassieke toestellen in volgende aspecten:

 • Ze zijn dunner en wegen minder
 • Ze hebben elk een eigen kapstokje
 • Het vakje voor magazines is verplaatst naar ooghoogte om plaats vrij te maken aan de knieën

Dankzij de nieuwe stoelen heeft elke passagier vier centimeter extra beenruimte en kan men een extra rij stoelen in het vliegtuig plaatsen (in de breedte). De nieuwe stoel brengt ook een gewichtsbesparing van gemiddeld 700 kilogram per vliegtuig met zich mee. Door deze gewichtsbesparing verbruiken de vliegtuigen gemiddeld vier procent minder brandstof, wat ook de CO2 uitstoot verlaagt[13][14]

Incidenten[bewerken]

 • Op 23 maart 2007, twee dagen voor de aftrap van de Brussels Airlines-vluchten, meldde SN Brussels Airlines dat alle vluchten naar het Congolese Kinshasa geschrapt zouden worden. Ook alle latere vluchten van Brussels Airlines werden geschrapt. De lijn Brussel - Kinshasa is één van de belangrijkste lijnen van SN Brussels met een frequentie van vijf keer per week. De vluchten werden geschrapt naar aanleiding van gewapende gevechten en rellen in de stad. Een reeds vertrokken vlucht werd omgeleid naar Douala in Kameroen. De gebouwen van SN Brussels Airlines werden beschoten en zijn zwaar beschadigd. Het personeel kon veilig gesteld worden. Op 24 maart werden de vluchten weer hervat, nadat de rust in Kinshasa teruggekeerd was. Op die manier hoefde Brussels Airlines nog geen enkele vlucht te annuleren.
 • Op 25 maart 2007 vertrokken de eerste Brussels Airlines vluchten vanuit Zaventem. Dit gebeuren werd overschaduwd door de protestacties van het personeel, die eruit bestonden dat het nieuwe uniform niet gedragen werd op de eerste vlucht en dat de verkoop van producten aan boord werd stilgelegd. Hiermee wil het personeel zijn ongenoegen uiten over de rotatietijd (dit is de tijd tussen de aankomst en het vertrek van een vliegtuig op een luchthaven, waarin het vliegtuig wordt schoongemaakt en klaargemaakt voor de volgende lading passagiers). Deze wordt namelijk aanzienlijk verkort, wat de werkdruk heel wat verhoogt. Brussels Airlines beweert dat dit nodig is om een goed rendement te garanderen.
 • Op 11 juni 2008 moest de piloot van een Airbus A330 van Brussels Airlines het opstijgen afbreken, vermoedelijk nadat er een band gesprongen was. In de chaos die er tijdens het evacueren ontstond geraakten drie passagiers gewond.[15]
 • Op 9 mei 2014 werden twee passagiers die op de vlucht van Kameroen naar Brussel wilden stappen gearresteerd omdat ze mogelijk explosieven bij zich hadden. Uit onderzoek achteraf bleek dat het waarschijnlijk om een defecte batterij van een elektronisch toestel ging.[17][18]

Passagiersaantallen[bewerken]

Jaarresultaten[bewerken]

Jaar Passagiers Evolutie
2007 5.850.000
2008 5.460.000 Gedaald 6,7%
2009 4.675.000 Gedaald 14,4%
2010 4.890.000 Gestegen 4,4%
2011 5.689.176 Gestegen 16,3%
2012 5.748.251 Gestegen 1,0%
2013 5.878.179 Gestegen 2,0%
2014 6.608.867 Gestegen 13,0%

Maandresultaten[bewerken]

Maand Passagiers in 2014 Passagiers in 2013 Evolutie t.o.v 2013 Bezettingsgraad 2014 Bezettingsgraad 2013 Evolutie t.o.v 2013
januari 410.938 367.089 Gestegen 11,9% 63,8% 61,8% Gestegen 2%
februari 406.014 364.589 Gestegen 11,4% 62,5% 61,9% Gestegen 0,6%
maart 491.037 465.138 Gestegen 5,6% 66,8% 69,6% Gedaald -2,8%
april 585.477 522.945 Gestegen 12% 72,9% 69,2% Gestegen 3,7%
mei 582.471 537.710 Gestegen 8,3% 71,5% 68,9% Gestegen 2,6%
juni 614.800 551.623 Gestegen 11,5% 73,9% 71,7% Gestegen 2,8%
juli 648.013 581.954 Gestegen 11,4% 81,8% 78,8% Gestegen 3%
augustus 622.845 522.790 Gestegen 19,1% 81,5% 77,1% Gestegen 4,4%
september 666.504 557.569 Gestegen 19,5% 77,6% 71,9% Gestegen 5,7%
oktober 624.794 526.651 Gestegen 18,6% 72,2% 67,8% Gestegen 4,4%
november 494.405 420.992 Gestegen 17,4% 64,7% 62,3% Gestegen 2,4%
december 461.577 432.068 Gestegen 6,8% 70,2% 68,6% Gestegen 2,6%
Totaal 6.608.875 5.851.118 Gestegen 13% 71,6% 69,1% Gestegen 2,5%
Maand Passagiers in 2015 Passagiers in 2014 Evolutie t.o.v 2014 Bezettingsgraad 2015 Bezettingsgraad 2014 Evolutie t.o.v 2014
januari 429.820 410.938 Gestegen 4,6% 63,6% 63,8% Gedaald -0,2%

Financiële resultaten[bewerken]

Jaar Resultaat (miljoen euro)
2007 Gestegen 23,1
2008 Gedaald 21,95
2009 Gedaald 40
2010 Gestegen 6
2011 Gedaald 84,9
2012 Gedaald 60,7
2013 Gedaald 21,95

Passagiers[bewerken]

In 2014 heeft Brussels Airlines 6,6 miljoen passagiers vervoerd.[19] Brussels Airlines stelt rechtstreeks ongeveer 3400 mensen tewerk.[20]

Externe links[bewerken]

Referenties
 1. Fragment "Het Journaal" 17 juni 2011
 2. Persbericht "Lufthansa verwerft strategisch aandeel in Brussels Airlines" van Brussels Airlines
 3. Luchtvaartpartners op de site van Brussels Airlines
 4. http://www.brusselsairport.be/nl/passngr/schedules/
 5. [1]
 6. OO-SFW op Airfleets.net
 7. Artikel "Brussels Airlines kruipt stilaan uit het dal" op Flightlevel.be
 8. OO-SSC op Airfleets.net
 9. OO-SSD op Airfleets.net
 10. OO-FSV op Airfleets.net
 11. http://www.flightlevel.be/5338/brussels-airlines-least-dash-8-van-tyrolean
 12. Tijdslijn van vlootontwikkeling aangemaakt door Flightlevel.be
 13. Artikel "Nieuwe stoel maakt vliegen goedkoper" op Nieuwsblad.be
 14. Foto's van de nieuwe stoelen
 15. Artikel "Drie gewonden bij evacuatie brussels airlines toestel" op Flightlevel.be
 16. Artikel "Toestel Brussels Airlines keert terug om amokmaker" op Luchtvaartnieuws.nl
 17. http://www.deredactie.be/permalink/1.1966093
 18. http://www.deredactie.be/permalink/1.1962073
 19. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/vlaamsbrabant/1.2206355
 20. Airlines' facts and figures