Brusselse metrolijn 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lijnen van de
Brusselse metro
  Metrolijn 1
  Metrolijn 2
  (Premetrolijn 3)
  (Premetrolijn 4)
  Metrolijn 5
  Metrolijn 6
  (Premetrolijn 7)
  (Premetrolijn 25)
  Zie ook:
  Brusselse premetro
Metrolijn2brussel.svg
Metrolijn 2
utINTa Simonis (Elisabeth)
utHST Ribaucourt
uetHST Sainctelette
utHST IJzer
utTINTt Rogier kruising premetro Noord-Zuidverbinding
umtKRZ kruising Noord-Zuidverbinding (trein)
utHST Kruidtuin
utHST Madou
utTINTt Kunst-Wet kruising metro lijn 1 en lijn 5
utHST Troon
utHST Naamsepoort
utHST Louiza
utHST Munthof
utINT Hallepoort
utTINTt Zuidstation kruising premetro Noord-Zuidverbinding
utHST Clemenceau
utHST Delacroix
utINT Weststation
utINT Beekkant
utHST Ossegem
utINT Simonis (Leopold II)
utCONTf Metrolijn 6

De Brusselse Metrolijn 2 is de ringlijn van het netwerk. De lijn loopt tussen Simonis en Elisabeth, in wezen twee verschillende verdiepingen van hetzelfde stationscomplex. De lijn heeft een lengte van 10,4 km en telt 19 stations, 18 als men Simonis en Elisabeth als hetzelfde station beschouwt. Zijn gehele traject deelt lijn 2 met metrolijn 6

Net als lijn 1/lijn 5 is deze ontstaan door de ombouw van tramtunnels (premetro). De premetrolijn onder de ring om het centrum opende in 1970 tussen Madou en Naamsepoort. In 1974 werd de tunnel verlengd tot het Rogierplein en in 1985 kwam het traject van de Naamsepoort tot het Louizaplein in gebruik. Onder het Simonisplein in Koekelberg opende in 1986 een korte tramtunnel met één station. Aan het einde van de jaren 1980 bouwde men de tunnels om tot volwaardige metrolijn; tegelijkertijd werd de lijn aan beide uiteinden verlengd. Op 2 oktober 1988 kwam lijn 2 in gebruik op het traject Simonis (later hernoemd tot 'Elisabeth') - Zuidstation. De verlenging van het Zuidstation naar Clemenceau volgde op 18 juni 1993 en op 4 september 2006 werd het toenmalige eindpunt Delacroix bereikt.

Begin 2009 werd de lijn verlengd van Delacroix naar het Weststation op lijn 1B. Op 4 april 2009 werd een geherstructureerd metronet in dienst genomen, waarbij lijn 2 via het traject van de voormalige lijn 1A werd verlengd tot Simonis. Een echte ringlijn is lijn 2 evenwel niet geworden daar Elisabeth en Simonis, niettegenstaande dit slechts verschillende kokers van hetzelfde stationscomplex zijn, zich op verschillende niveaus bevinden en doorgaand verkeer tussen beide niet mogelijk is. Feitelijk functioneert metrolijn 2 als versterkingsdienst van de langere b-vormige lijn 6 (Elisabeth - Koning Boudewijn).

Onder het Zuidstation stopt de lijn op twee naar richting gescheiden niveaus en bestaat tevens een cross-platform-overstap (in gelijke richting) op de trams van de premetro-noord-zuidas. Vervolgens wordt vanaf het Zuidstation tot het eindpunt Simonis links gereden.

Tussen de stations Ribaucourt en IJzer bevindt zich het spookstation Sainctelette, dat nooit geopend werd vanwege zijn te geringe afstand tot de aangrenzende stations.


Galerij[bewerken]

Lijntraject[bewerken]

Brusselsmetro2.png