Buber-Rosenzweig-Medaille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Buber-Rosenzweig-Medaille is een Duitse onderscheiding die sinds 1968 jaarlijks wordt toegekend aan personen, instellingen of initiatieven die een actieve bijdrage hebben geleverd aan de christelijk-joodse dialoog. De decoratie, waaraan geen geldbedrag is verbonden, is ingesteld ter nagedachtenis aan de godsdienstfilosoof en pedagoog Martin Buber (1878-1965) en de theoloog Franz Rosenzweig (1886-1929). De onderscheiding wordt verleend door de Deutsche Koordinierungsrat der Gesellschaften für Christlich-Jüdische Zusammenarbeit (DKR), waarbij 44 organisaties zijn aangesloten.

In 2006 werd de Buber-Rosenzweig-Medaille toegekend aan de Nederlandse schrijver Leon de Winter. Eerdere ontvangers waren onder andere de Duitse oud-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, de voormalige Duitse bondspresidenten Johannes Rau en Richard von Weizsäcker, de schrijvers Isaac Bashevis Singer en Friedrich Dürrenmatt, de dirigent Daniel Barenboim en de violist Yehudi Menuhin. In 1998 werd de prijs verleend aan Lea Rabin, de weduwe van de in 1995 vermoorde Israëlische politicus Yitzchak Rabin en in 2010 aan de architect Daniel Libeskind.

De Buber-Rosenzweig-Medaille 2012 werd toegekend aan de Duitse theoloog en voorzitter van de evangelisch-lutherse kerk, Nikolaus Schneider.

Onderscheidenen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]