Burgemeester Röellstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Burgemeester Röellstraat
Tramsporen op de Burgemeester Röellstraat
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Nieuw-West
Wijk Slotermeer en Geuzenveld
Begin Jan van Galenstraat
Eind Lambertus Zijlplein
Algemene informatie
Genoemd naar Antonie baron Röell
Naam sinds 1952
Openbaar vervoer Tram 13
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Burgemeester Röellstraat is een straat in Amsterdam Nieuw-West. De straat loopt van het metrostation Jan van Galenstraat en ligt in het verlengde van de Jan van Galenstraat. De straat loopt vervolgens in westelijke richting tot het Lambertus Zijlplein. De familienaam Röell wordt uitgesproken als Reu-el, daarom staat de trema op de letter o. Een veelgemaakte fout is de uitspraak Ro-el door mensen die denken dat de trema op de e staat zoals in Joël.

De straat kreeg zijn naam in 1952 en werd vernoemd naar Antonie baron Röell (1864-1940), burgemeester van Amsterdam van 1910 tot 1915, daarna commissaris van de Koningin voor Noord-Holland.

UMTS-mast aan de Burgemeester Röellstraat bij het Eendrachtspark.

De straat is, net als de Cornelis Lelylaan, gedeeltelijk verhoogd aangelegd met ongelijkvloerse, maar ook gelijkvloerse, kruisingen. Over de Burgemeester Cramergracht en de Burgemeester Van de Pollstraat liggen een brug en een viaduct van Piet Kramer uit 1953; brug nr. 604 staat sinds 2011 op de gemeentelijke monumentenlijst. Bij de kruising met de Slotermeerlaan is er een rotonde, het Burgemeester Röellcircuit. Het verhoogd liggende deel tussen de Burgemeester Van Leeuwenlaan en het Lambertus Zijlplein is in 2000 afgegraven en de viaducten zijn gesloopt. Sinds 2001 ligt hier een gelijkvloerse trambaan.

Tussen de Slotermeerlaan en het Lambertus Zijlplein rijdt tramlijn 13 sinds 1974. Tussen de Jan van Galenstraat en de Slotermeerlaan rijdt lijn 13 sinds 1989 door de straat.

In 2019 werd door de kunstenaar Bastardilla een muurschildering getiteld Memories geplaatst op de flat op de kruising met de Dr. H. Colijnstraat.

Eind 2022 werd begonnen met de herinrichting van de straat waarbij de rijbanen worden versmald, de trambaan wordt rechtgetrokken met meer ruimte voor fietsers en voetgangers, groen en extra woningen. Er zal een 30 kilometer zone wordt gerealiseerd.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]