Burgerlijk-Democratische Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Burgerlijk-Democratische Partij

Bürgerlich-Demokratische Partei der Schweiz (Duits)
Parti bourgeois-bémocratique Suisse (Frans)
Partito borghese democratico Svizzera (Italiaans)
Partida burgais democratica svizra (Reto-Romaans)

Logo
Personen
Partijvoorzitter Hans Grunder
Zetels
Nationale Raad
3 / 200
Kantonsraad
0 / 46
Geschiedenis
Opgericht 1 november 2008
Algemene gegevens
Actief in Zwitserland
Richting Centrum-rechts
Ideologie conservatisme, liberaal conservatisme, conservatief-liberalisme
Kleuren Geel
Website www.bdp.info
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Zwitserland
Politiek in Zwitserland


Politiek van Zwitserland


Portaal
Portaalicoon Politiek & Zwitserland Portaalicoon

De Burgerlijk-Democratische Partij van Zwitserland (Duits: Bürgerlich-Demokratische Partei der Schweiz, Frans: Parti Bourgeois-Démocratique Suisse, Italiaans: Partito borghese democratico Svizzera, Reto-Romaans: Partida burgais democratica svizra), is een conservatieve en conservatief-liberale partij in de Bondsrepubliek Zwitserland. De partij is een afsplitsing van de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Zwitserse parlementsverkiezingen van 21 oktober 2007, waarbij de SVP wederom winst boekte, werd de rechts-populistische Christoph Blocher niet meer als Bondsraadslid herkozen. In zijn plaats werd de gematigde Eveline Widmer-Schlumpf, voormalig voorzitster van de Regeringsraad van het kanton Graubünden, gekozen. Dit geheel tegen de zin van Blocher en veel SVP'ers in de Bondsvergadering (parlement). De partijleiding had verklaard dat als Blocher niet zou worden herkozen, de SVP in de oppositie zou gaan. De verkiezing van mevr. Widmer-Schlumpf en de herverkiezing van Samuel Schmid (die zich gewoon had gekandideerd, ondanks de dreigementen van de partijleiding), leidde ertoe dat de SVP-leiding besloot in de oppositie te gaan en Widmer-Schlumpf en Schmid als partijleden te royeren. Zij bleven echter gewoon lid van de Bondsraad. De partijstatuten van de SVP verbood echter uitsluiting van leden zonder een raadpleging van de kantonnale afdeling van de partij in Graubünden, de afdeling van Widmer-Schlumpf en de afdeling van de partij in Bern, de afdeling van Schmid.

Partijvoorzitter Hans Grunder

De SVP-Graubünden verklaarde zich solidair met Widmer-Schlumpf en werd op 16 juni 2008 uit de federale SVP gesloten. De SVP'ers uit Graubünden richtten daarop een nieuwe partij op: de Burgerlijk-Democratische Partij Graubünden (BGP Graubünden).

De SVP-Bern verklaarde in meerderheid dat Schmid geen deel meer uitmaakte van de SVP. Een niet onbelangrijk deel van de SVP-Bern, die Schmid steunde, trad echter uit de partij en stichtte de BDP-Bern.

De oprichting van de BDP's in Bern en Graubünden lijkt misschien spontaan, maar dat is het niet. Al geruime tijd bestonden er spanningen tussen de kantonsafdelingen van de SVP in die kantons over de rechts-populistische partijlijn van de partijleiding van de federale SVP. De SVP's in Bern en Graubünden (maar ook in Glarus) waren traditioneel altijd veel liberaler dan de SVP's in andere kantons, met name die in Zürich (de thuisbasis van Blocher).

De BDP's in Bern en Graubünden vormen de basis voor de federale BDP die op 1 november 2008 tot stand kwam. In andere kantons werden ook kantonnale BGP's opgericht. De meeste leden waren voordien lid van de SVP.

De partij was tot voor kort alleen in Duitstalige kantons actief, maar op 9 januari 2009 werd een partijafdeling in het kanton Valais opgericht, de Parti bourgeois démocratique Valais, als eerste partij in Romandië.

Samuel Schmid is inmiddels als Bondsraadslid afgetreden. Voor hem in de plaats werd de SVP'er Ueli Maurer.

Bij de parlementsverkiezingen verkreeg de partij 9 zetels in de Nationale Raad en 1 zetel in de Kantonsraad en werd Widmer-Schlumpf herkozen als lid van de Bondsraad. Een grote nederlagen leden de burgerlijk-democraten bij de parlementsverkiezingen van 2015 toen de partij twee zetels verloor in de Nationale Raad en er 7 overhield, terwijl de ene zetel in de Kantonsraad behouden bleef. Widmer-Schlumpf trad op oudjaarsdag 2015 terug als lid van de regering, waarna Guy Parmelin, een lid van de SVP in haar plaats een zetel in de Bondsraad kreeg. Hiermee is de BDP haar laatste bewindspersoon in de bondsregering kwijtgeraakt.

Positionering[bewerken | brontekst bewerken]

Eveline Widmer-Schlumpf
Samuel Schmid

De BGP is een conservatief-liberale partij en staat rechts van de FDP.Die Liberalen, maar "links" van de SVP waar zij uit is voortgekomen. De partij is voorstander van directe democratie en economisch liberalisme. Daarnaast is de partij traditionalistisch van inslag. Net als de SVP hecht de BDP veel aan traditionele normen en waarden.[1] De partij is eurosceptisch: tegen een Zwitsers lidmaatschap van de Europese Unie, maar voor bilaterale verdragen met de EU[2]. De BDP is reëler is haar standpunten omtrent buitenlandse arbeidskrachten en integratie dan de SVP. Waar de SVP zegt "geen plaats te bieden aan zwarte schapen"[3], benadrukt de BDP vooral het belang van integratie in de Zwitserse maatschappij.

De laatste jaren positioneert de partij zich in het politieke midden[4] en na de nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 2015 was de partij betrokken bij gesprekken met de Christendemocratische Volkspartij (CVP) en de Groen-Liberale Partij (GLP) over de vorming van een "Allianz der Mitte" ("Alliantie van het Midden").[5]

De standpunten van de BDP en de CVP komen grotendeels overeen, toch zijn plannen voor verregaande samenwerking op federaal niveau van de baan.

Standpunt
Pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar
Zwangerschapsverlof naar 24 weken
Meer sociale voorzieningen voor families met een laag inkomen
Meer geld naar integratie van migranten
Strengere inburgeringseisen
Verruiming adoptiewetgeving ten gunste van homoseksuele paren
Strenge abortuswetgeving
Federale belastingverhoging
Handhaving moratorium genetische manipulatie
Geleidelijke afbouw kernenergie
Een kleiner leger
Toetreding tot de EU
Bron: smartvote.ch

Bondsraad[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeelding Persoon Kanton Departement Periode Bondspresident
Samuel Schmid BE Defensie 2001-2008a bondspresident in 2005b
Eveline Widmer-Schlumpf GR Financiën
Justitie en Politie
2008a-2010
2010-2015
bondspresident in 2012
a Gekozen als lid van de SVP; op 1 november 2008 medeoprichter van de BDP
b Als lid van de SVP

Voorzitter[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter van de BDP is Hans Grunder[6] (BE) en fractievoorzitster in de Nationale Raad is Brigitta Gadient (GR).

Fractie[bewerken | brontekst bewerken]

De fractie van de BDP in de Bondsvergadering (Fractie van de Burgerlijk-Democratische Partij in de Bondsvergadering) wordt voorgezeten door Rosmarie Quadranti (NR) uit het kanton Zürich.

Fractie BDP in de Bondsvergadering
Fractievoorzitter: Rosmarie Quadranti
Partijen: BDP
Zetels: 7 (Nationale Raad: 7; Kantonsraad: 0)

Verkiezingsresultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen van ZwitserlandZetelverdeling GLP 2007-2019
Nationale Raad
Jaar Zetels % +/-
2011 9 5,4 Gestegen9
2015 7 4,1 Gedaald2
2019 3 2,4 Gedaald4
Wapen van ZwitserlandZetelverdeling GLP 2007-2019
Kantonsraad
Jaar Zetels
2011 1
2015 1
2019 0

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]