Bushido

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige rapper, zie Bushido (rapper).
Samurai in volle wapenuitrusting

Bushido (Japans letterlijk "weg van de krijger", 武士道, bushidō) was de veronderstelde erecode van de samurai. Bushido zou een strikte code zijn die loyaliteit, trouw en eer tot de dood eiste. Wanneer een samurai zijn eer niet kon handhaven, kon hij deze terugverdienen door ritueel zelfmoord (seppuku) te plegen. Een van de beroemdste voorbeelden van de bushidō erecode is de geschiedenis van de zevenenveertig ronin.

Later gebruik[bewerken]

De moderne sport kendo ontleent zijn basisfilosofie aan de Bushido. Bij kendo wordt in tegenstelling tot andere gevechtssporten ontmoedigd om de tegenstander meerdere keren aan te vallen.

Bushido werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Japanners om bij de bevolking, het leger en de kamikazepiloten de waarde van zelfopoffering en loyaliteit te versterken. Het gevolg was dat Japanse soldaten weigerden zich over te geven, en liever over ging tot zelfmoordaanvallen. Wegens de reputatie van de Japanse soldaten, weigerden de Amerikaanse soldaten nog Japanse soldaten gevangenen te nemen.

Trivia[bewerken]

  • "Bushido" is ook de bijnaam van een Belgisch webcartoonist en van een Duitse rapper.