Business lead

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een business lead is een Engelse term voor verhandelde gegevens over een potentiële klant.

Business leads zijn mogelijke nieuwe klanten voor een bedrijf en worden ook wel prospects of sales leads genoemd. Er zijn diverse gespecialiseerde bedrijven die zich bezighouden met het genereren van business leads uit de markt. Business leads kunnen zowel consumenten zijn als bedrijven. Bedrijven die bijvoorbeeld op zoek zijn naar koffiezetapparaten of autolease kunnen dit doen via speciale sites die de contactgegevens doorsturen naar degene die kan voldoen aan de vraag van de aanvrager (de lead).

Deze sites of bedrijven vallen onder de benoeming LeadGen-bedrijven. Hoewel de term leadgen (kort voor: leadgeneratie) relatief nieuw is, bestaat het genereren van sales leads al sedert de handel werd uitgevonden. Immers, iedereen geeft wel eens een tip aan een kennis over wie wel geïnteresseerd zou kunnen zijn om iets te kopen. Zie de vele acties die bijvoorbeeld telecomoperatoren doen als je een vriend aanbrengt.

Het verschil met vroeger is dat leadgen op zich een technologisch ondersteund wetenschap is geworden.

Hoewel de term business lead oorspronkelijk op handel sloeg wordt deze term meer en meer gebruikt voor andere types van beslissingen. Zo wordt meer en meer ook het aanbrengen van een sollicitant voor het invullen van een openstaande functie, bestempeld als een lead.