Bé Lutken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Berend Albertus (Bé) Lutken (Odoorn, 19 november 1940Teteringen, 15 augustus 2016) was een Nederlands politiefunctionaris.

Lutken werd geboren in het Drentse plaatsje Odoorn. Na de hbs in Emmen ging hij studeren aan het Rijksinstituut tot Opleiding van Hogere Politieambtenaren in Hilversum (thans Nederlandse Politie Academie). Na het doorlopen van die opleiding werd hij in 1966 officier bij de Rijkspolitie in Breda. Ongeveer 10 jaar later maakte hij de overstap naar Den Haag waar hij een belangrijke functie kreeg bij op de stafafdeling Algemene Inspectie. In 1982 keerde hij als commandant terug bij het district Breda van de Rijkspolitie. In die periode kreeg hij te maken met acties rond de Vliegbasis Woensdrecht in verband met de geplande plaatsing van kruisraketten met kernkoppen als uitvloeisel van het NAVO-dubbelbesluit. Als gevolg van het in 1987 getekende INF-verdrag zijn die kernwapens daar echter nooit geplaatst.

In 1993 werd in Nederland de regiopolitie ingevoerd waarbij Nederland werd ingedeeld in 25 politieregio's. Al vanaf 1990 was Lutken als beoogd korpschef nauw betrokken bij de vorming van de politieregio Midden- en West-Brabant. Toen hij zoals verwacht korpschef werd kreeg hij veel te maken met de Tilburgse burgemeester Gerrit Brokx als korpsbeheerder van die regio. In 1996 werd Jan Willem Brinkman benoemd tot korpschef van de regio Rotterdam-Rijnmond maar binnen een jaar kwam daar een einde aan als gevolg van conflicten met vooral de Rotterdamse burgemeester en korpsbeheerder Bram Peper. Lutken volgde later in 1997 Brinkman op en zou in die functie blijven tot hij eind 2001 met pensioen ging.

In juli 2003 werd Lutken benoemd tot lid van de toen ingestelde Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Op eigen verzoek eindigde dat lidmaatschap op 30 juni 2009.

Hij overleed in 2016 op 75-jarige leeftijd.[1]

Voorganger:
J.W. Brinkman
Korpschef Rotterdam-Rijnmond
1997 - 2001
Opvolger:
A.J. Meijboom