Céilidh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Céilí dance)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een céilidh, céilí (beide Iers, meervoud céilithe) of cèilidh (Schots-Gaelisch), uitspraak kjelji, is van oorsprong een sociale bijeenkomst of feest in Ierland. Volgens de moderne betekenis is het een viering met traditionele Goidelische dans en muziek. Tegenwoordig zijn céilithe aan te treffen in de gehele Ierse en Schotse diaspora.

Céilithe waren voorlopers van de moderne uitgaansgelegenheden. Op deze bijeenkomsten zorgden muziek, dans en poëzie voor amusement. Rondtrekkende muzikanten waren altijd welkom.

Céilí dance[bewerken]

Céilí dance is een populaire vorm van volksdansen in Ierland. De dansen zijn gebaseerd op verschillende oudere vormen van dansen, zoals heys ("heggen", twee rijen dansers tegenover elkaar), round dances en quadrilles.[1] De dansvorm werd nieuw leven ingeblazen tijdens de Gaelic Revival in het eerste kwart van de 20e eeuw.[2]

De dansstijl van een céilí dance verschilt flink van set dancing en heeft meer de uiterlijke kenmerken van stepdancing. Met name legt deze stijl meer nadruk op hoogte, waardoor de dansers op hun tenen dansen (maar niet op de toppen van hun tenen zoals bij ballet). Een beweging genaamd side step of sevens and threes, waarbij de dansers zijwaarts bewegen, komt vaak voor. Ook jig-passen als de rising step ("hoge pas") en de grinding step ("slepende pas") komen dikwijls voor.[3]

Céilí-dansen kunnen onderverdeeld zijn in figuren, maar een gelijksoortig type muziek wordt gebruik voor alle figuren en het dansen kent geen pauzes tussen de figuren, zoals bij set dancing.

Evenals bij set dancing wordt de volgorde van de figuren doorgaans niet aangekondigd. De volgorde van de figuren is reeds vastgelegd in de naam van de dans.

Céilidh in de populaire cultuur[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. The Flowing Tide: More Irish Set Dancing Pat Murphy, Mercier Press, 2000, p. 16
  2. The Story of Irish Dance, Helen Brennan, Mount Eagle Publications, Dingle, Co. Kerry, Ireland, 1999, p. 29-43.
  3. Folk Music and Dances of Ireland, Brendan Breathnach, Ossian Publications, 1996, p. 43.