C/AL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

C/AL (C/SIDE® Application Language) is een programmeertaal die - zoals de naam doet vermoeden - gebaseerd is op C. De syntaxis is echter gebaseerd op Pascal. C/AL is een geïntegreerde taal voor het Microsoft Business Solutions Navision C/SIDE platform (Sinds de laatste versie Microsoft Dynamics NAV).

In deze taal zitten een deel mogelijke objecten die specifiek voor Navision zijn. Maar ook een groot deel van de standaardfuncties zijn terug te vinden in C/AL.

Vanaf Navision versie 5.0 of later zou C/AL afgeschaft worden en zou overgegaan worden naar .NET met mogelijkheid om codesnippets C/AL te gebruiken.

C/AL is Event-gebaseerd, niet object-georiënteerd. Bijna alle functies die Navision biedt, zijn in C/AL geprogrammeerd en alsdus ook beschikbaar aan de Solution Centers. Dit betekent dus dat Navision volledig kan aangepast worden aan de noden van de gebruiker. Gebruikerstoegang tot de C/AL code kan optioneel verkregen worden via de licentie. Zo krijgen programmeurs de mogelijkheid om zo het programma aan te passen of uit te breiden volgens hun noden.

Er bestaan ook veel extra modules, dat zijn extra onderdelen die door Solution Centra gecreëerd zijn en te koop aangeboden worden. Ook deze objecten worden vergrendeld of vrijgegeven in de licentie. De gecreëerde objecten kunnen simpel geïmporteerd of exporteerd worden via een binaire of tekstuele export-/importfunctie.