Civil Aviation Administration of China

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf CAAC)
Civil Aviation Administration of China
IATA

CA

ICAO

CCA

Roepletters

CAAC

Een Chinese Iljoesjin Il-62 op Luchthaven Sjeremetjevo
19 september 1974
Opgericht 1949
Hoofdkantoor Vlag van China Peking
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Civil Aviation Administration of China CAAC is de luchtvaartdienst van het Chinese ministerie van Vervoer. De dienst houdt toezicht op de burgerluchtvaart en voert onderzoeken na ongelukken en incidenten uit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De CAAC werd kort na het uitroepen van de Volksrepubliek opgericht om voor alle niet-militaire luchtvaart in het land te zorgen. Hieronder vielen de binnenlandse vluchten en vanaf 1962 internationale vluchten naar de Sovjet-Unie, Mongolië, Noord-Korea, Birma, Bangladesh, Noord-Vietnam en Cambodja.

Buitenlandse toestellen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1963 werden zes Vickers Viscounts gekocht en in 1971 vier Tridents in Pakistan. Hiermee verliet China het beleid om alleen binnen de Tweede wereld aankopen te doen. In 1972 werden drie Concordes besteld voor een beoogde route naar Europa via Teheran. Deze toestellen zijn wel gebouwd, maar nooit geleverd omdat Frankrijk van de Verenigde Staten toestemming moest krijgen voor de export van sommige gebruikte Amerikaanse onderdelen. De Verenigde Staten zelf verkochten in 1972 wel 10 Boeing 707s die China vervolgens inzette op bestemmingen in Europa, Noord Amerika en het Midden Oosten. Voor binnenlandse vluchten kocht de CAAC in 1973 nog 15 Tridents rechtstreeks bij de Britse vliegtuig bouwer Hawker Siddeley. De routes binnen het communistische blok werden bediend door toestellen van Sovjet makelij, zoals de Ilyushin 62.

Opsplitsing[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 werd CAAC toezichthouder en de luchtdiensten werden in zes verschillende maatschappijen ondergebracht.

Air China kreeg toen de IATA code van CAAC. Boeing gebruikte verder de klantcode J6 voor Air China, zodat Air China als voortzetting van de luchtdiensten van CAAC kan worden gezien.